Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Bergman gör debut i världscupen

/
  • Timråtjejen Emma Bergman har tagits ut i truppen till världscuptävlingarna i Gällivare den 18-19 oktober. Med i truppen finns även en hel hop andra åkare som tidigare representerat vårt distrikt.

Juniorlandslaget har bytts ut mot utvecklingslandslaget. Och redan om två helger får 20-åriga Emma Bergman göra debut i världscupen. – Det ska bli riktigt kul att få testa, säger Timråtjejen.

Annons
Det är en hel del som förändrats för Emma Bergman inför årets säsong.
Hon har gått från Timrå SOK till Åsarna IK.
Studierna vid skidgymnasiet i Järpen har bytts ut mot plugg på skidhögskolan i Östersund.
Och så har Emma tagit steget från junior till senior.
I våras blev hon uttagen i utvecklingslandslaget och sedan i juni har Emma varit iväg på ett läger i månaden med de nya, och i de allra flesta fall äldre, landslagskompisarna.
– Träningen på lägren har varit snäppet tuffare än vad de var med juniorlandslaget. Men så är det ju, man måste ta ytterligare ett kliv varje säsong, säger Emma Bergman och fortsätter:
– Jag märker att jag ligger lite efter, men får tänka på att de flesta har några års mer träning bakom sig.
Försäsongen har varit bra. Emma har klarat sig från både skador och sjukdomar.
Och i går kom beskedet att hon är en av tio damer som tagits ut i den nationella gruppen till världscuptävlingarna i Gällivare den 18-19 november.
Egentligen ingår fem åkare i A-landslagstruppen, men då tävlingen går på hemmaplan får Svenska skidförbundet ta ut fler aktiva än så till tävlingarna.
– Jag har inte satt upp något mål direkt, utan tycker mest bara att det ska bli riktigt kul att få göra debut i världscupen, säger Emma.
Men ett litet mål är dock att försöka göra så bra ifrån sig på lördagens 10 kilometer fritt att hon blir uttagen till söndagens stafett.
– Men jag har tränat mycket och varit lite sliten periodvis. Jag avslutade en hård träningsperiod i söndags så jag är inte i någon toppform just nu och det ska jag heller inte vara.
Det ska Emma vara då det är dags för SM.
– Och går det bra där blir jag förhoppningsvis uttagen till U23-VM.
Men det kommer senare.
Många månader efter säsongens första stora grej – världscupdebuten.
Där Emma kommer att ingå i samma lag som flera gamla åkare från distriktet. I damernas A-landslag åker ex-stockvikarna Britta Norgren och Maria Rydqvist (även gammal Bergeforsenåkare) och i den nationella gruppen återfinns förutom Emma Bergman även ex-bergeforsaren Elin Ek.
På herrsidan representerar de före detta Stockviksåkarna Anders Södergren och Johan Olsson A-landslaget, medan Ångekillen Mika Ojala (som även tävlat för Bergeforsen) och den före detta Luckstaåkaren Daniel Rickardsson finns med i den nationella gruppen.

Mer läsning

Annons