Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En beundransvärd stjärna och förebild

/

Annons

Vad gjorde du när du var 14 år? Smygrökte, började upptäcka hur spännande det är med tjejer/killar eller kanske var förvirrad i största allmänhet?

Oavsett vilket slår jag vad om att du inte gjorde som Sarah Sjöström.

Den 22 mars 2008 slog hon ner likt åskan när hon sensationellt vann EM-guld i Eindhoven på favoritdistansen 100 meter fjärilsim. 14 år och 218 dagar gammal.

Nu är hon 22 år (fyller 17 augusti) och en världsstjärna. Den förkrossande segern och världsrekordet på 100 meter fjäril på VM i Kazan i veckan var bara ytterligare en bekräftelse på det.

Jag var tidigare i år på en lokal idrottsgala på västkusten där Sarah Sjöström var hedersgäst. Vid en intervju på scenen berättade hon bland annat att hon som nioåring gick direkt in i en träningsgrupp i stället för att, som de flesta andra, ta vägen om simskolan först.

På frågan om hon inte tagit baddaren och simborgarmärket svarade hon snabbt: "Nej, jag tog EM-guld i stället".

Eller som när ST:s Roland Engström frågade Sjöström om hon var i fas under SM-veckan. "Jag har ingen aning. Det är mina tränare som sköter planeringen, och så simmar jag", blev hennes svar.

Två citat som säger en del om Sarah Sjöström.

Hon har ända sedan det där EM-guldet 2008 visat upp en befriande kaxighet, som vi ju inte är bortskämda med i jante-Sverige. Paradoxalt nog känns hon ödmjuk i sin framtoning och verkar ha en distans både till sig själv och till sitt idrottande.

Med det sagt betyder det inte att hon inte bryr sig när det inte går som planerat. Minns ilskan och tårarna i OS 2012 och besvikelsen efter guldmissen på 100 meter fjäril vid EM i fjol. Utan en sådan drivkraft hade hon troligtvis inte varit där hon är i dag.

För gång på gång har Sjöström studsat tillbaka och visat att hon är en av världens absolut bästa simmare, och kanske Sveriges mest framgångsrika idrottsutövare just nu. Men det skulle hon aldrig utge sig själv för att vara.

Jag har svårt att komma på en bättre förebild för idrottande ungdomar, och jag hoppas att hon både kan behålla sin sköna inställning och fortsätta prestera på toppnivå i flera år framöver. Det behöver svensk idrott.

Mer läsning

Annons