Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En chans att knipa en historisk OS-biljett"

/

"Topp-fem är en rimlig målsättning", skriver ST-sportens Åsa Josefsson inför EM-starten.

Annons

Vad betyder Anna Barthold för laget?

– Barthold har en enorm vinnarskalle och är en pådrivare av klass och rang. Under det här mästerskapet kommer även hennes rutin – åter igen – väl till pass i det annars ganska unga laget. Till skillnad från i klubblaget har hon också en viktig roll defensivt. Så, ja, hon är otroligt viktig.

Hur långt tar sig Sverige?

– 2013 var det en oväntad succé när blågult tog sig till kvartsfinal. I år tycker jag deras målsättning om en topp-fem-placering känns fullt rimlig. De är inte längre underdogs, även om de själv antagligen vill fortsätta att se sig som det. De har slagit flera starka lag och visat att de har mer att ge. Mycket måste stämma för att man ska ta sig långt men med tanke på att Sverige har en chans att knipa en historisk OS-biljett genom att få kvala till mästerskapet i Rio hoppas jag att de tar tillvara på chansen.

Varför ska man bry sig om basket-EM?

– För att basket är en tv-vänlig sport. Precis som handboll handlar basket mycket om den tuffa kampen och den här gången tror jag dessutom att tjejerna går in med ett större självförtroende än senast. Jag hoppas såklart på en sensation a la handbolls-damerna 2010: Från ett ganska lågt intresse blev svenskarna plötsligt frälsat med den oväntade framgången och fick tillslut sin belöning i ett historiskt silver. Basketdamerna får gärna bjuda på en likande saga nu.

Mer läsning

Annons