Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En debut som Seger sent ska glömma

Vägen mot toppen har varit spikrak. Sedan kom EM-premiären — och den personliga besvikelsen.
Men Caroline Seger vill mer än att bara glömma.
—  Vissa spelare kan kanske knäckas, men jag vet att jag bara blir starkare av det här, säger hon dagen efter premiären.

Annons
När hon talar om "det här" talar Seger inte så mycket om 11 mot Danmark, för det var "ett okej resultat för laget". Då handlar det mer om henne själv och den EM-debut som inte blev vad hon drömt om.
I sitt första stora mästerskap spelade 20-åringen från start redan i premiären. Men det är en sak att vara ett stjärnskott i allsvenskan, en annan att springa skuldra vid skuldra mot några av Europas bästa spelare.
Caroline Seger är glad att hon fick lära sig.
 Första mästerskapsmatchen är avklarad, och det var väl det bästa, säger Linköpingsmittfältaren om sin insats på Bloomfield Road i Blackpool.
I övrigt är hon missnöjd.
Den efterlängtade EM-debuten började på högerkanten, fortsatte efter en halvtimmes spel med en förflyttning inåt mitten för att få grepp om det danska mittfältet och det slutade i den 54:e minuten när hon byttes ut mot Therese Sjögran.
Succén uteblev. Grubblerierna tog över.
 Det har inte blivit särskilt mycket sömn i natt, säger Seger dagen efter.
 Jag har tänkt och funderat mycket på matchen. Men så blir det alltid när jag inte är nöjd. Jag rensar undan allt under natten, och sedan är det bra. Det är så man måste göra.

Inte rädd att sticka ut
För Seger var EM-premiären mot Danmark ett av få bakslag hittills i fotbollskarriären. Hon har snabbt etablerat sig som en nyckelspelare i Linköping, hon nämns som ett av svensk fotbolls framtidsnamn och hon har själv gjort sitt för att bygga upp förväntningarna.
I Algarve Cup i vintras var hon oprövad och ny i landslagstruppen, men hon kom dit med stark tro på sin egen kapacitet. Där andra nykomlingar höll låg profil, rundade Seger av träningspassen med att träna in Zlatan Ibrahimovics målgest, med armarna utåt och bakåt, med gungande gång och ett stort leende.
Ett par månader senare stod hon vid podiet på en presskonferens i Stockholm, efter att truppen till EM hade presenterats.
Och sade:
 Efter det här mästerskapet kommer alla att veta vem Caroline Seger är.
Hon log. Men hon skämtade inte.
När hon talar om sin egen insats i öppningsmatchen är hon hård i kritiken.
 Man måste ju säga vad man tycker. Om jag skulle säga att jag var nöjd med min insats så skulle jag ju varken vara ärlig mot er eller mig själv.
 Om jag inte hade varit hård mot mig själv så hade jag aldrig suttit här, uttagen till EM över huvud taget.

Lär och går vidare
När det gäller fortsättningen av EM är Seger inte säker på var hon står. Hon har inte pratat med förbundskapten Marika Domanski Lyfors om onsdagens match mot Finland, men har själv vissa tvivel.
 Som det känns nu så tror jag inte att jag spelar från start.
EM-premiären innebar en törn för självförtroendet, men inte något bestående.
Caroline Seger är inte den typen.
Hon är en sån som drar lärdom och går vidare.
 På sätt och vis var det här bra. Om allt hade gått jättebra så hade jag väl varit  h ä r  uppe och svävat, säger hon och viftar med handen ovanför huvudet.

Mer läsning

Annons