Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig kalldusch för Tre Kronor

Tre Kronor hade chans att säkra gruppsegern. Då kom smällen. Sverige förlorade med 1—5 mot USA — och måste sannolikt slå Lettland på tisdag för att klara gruppsegern. —  Om vi inte spelar bättre än i dag så går det inte, säger lagkaptenen Jörgen Jönsson.

Annons
Efter Tre Kronors första förlust i årets ishockey-VM var Tre Kronor-kaptenen besviken. USA hade effektivitet, vilja och beslutsamhet. Tre Kronor hade...
 ...bristande tålamod, säger Jönsson.
 Det var det som saknades, koncentration och tålamod.
Då försvann också chansen att redan på söndagskvällen säkra slutsegern i fortsättningsgrupp F.
Om Sverige hade vunnit mötet med USA i Innsbruck hade topplaceringen i gruppspelet redan varit nedpackad och klar, trots att tisdagsmatchen mot Lettland återstår. I så fall hade Tre Kronor fått möta fyran i grupp E i kvartsfinalen, sannolikt Schweiz eller Vitryssland.
Nu blev vägen dit krokigare.
Sverige föll, rasade ihop, tappade den lysande målskillnaden och riskerar att i värsta fall sluta trea i gruppen. Det innebär ett på pappret betydligt tuffare motstånd i kvartsfinalen.
Därför var förlusten mot USA en missräkning.
 Jag hoppas att vi har lärt oss läxan, att vi kan ta med oss nåt av det här inför fortsättningen, säger Jönsson.
 Det var en lektion i effektivitet. Vi åkte på kontring, på kontring, på kontring.
Då kopplade USA greppet.

Ytterligare återbud
Sett till Tre Kronors inledning av VM var svenskarna favorittippade inför söndagsmötet. De fyra inledande VM-matcherna hade gett Sverige fyra segrar, 207 i målskillnad och en stämpel som ett av lagen som kan utmana om VM-guldet.
Men precis som till tidigare matcher hade förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson varit tvungen att ändra om i laguppställningen, den här gången på grund av att Peter Nordström hade känning av en smäll från den andra perioden av 54-segern mot Kanada.
In kom i stället Johan Franzén, som sett Tre Kronors första fyra VM-matcher från läktaren. Men Linköpingsforwarden fick en olycklig start på sin VM-debut.
Efter 19.42 av den första perioden skulle Franzén ta ner en puck i brösthöjd, rakt framför målvakten Henrik Lundqvist. LHC-centern sträckte ut näven och stoppade pucken.
Men bara halvt om halvt.
I stället ramlade den ner rakt framför amerikanske Linköpingskollegan Mike Knuble, som oattackerad kunde göra sitt fjärde VM-mål och ge USA ledningen.
Franzén åkte med sänkt huvud mot båset, men gjorde i övrigt en godkänd VM-debut. Det var också Franzén som i den tredje perioden spräckte nollan och hyfsade till förlustsiffrorna till 15 med sitt första VM-mål.
Tre Kronor som helhet lyckades däremot inte hämta sig.

Bättring på tisdag?
Den andra perioden inleddes med att Yan Stastny, son till den slovakiske legendaren Peter Stastny, gjorde 02 i fyra mot fem. Sedan gjorde Eric Cole 03 i friläge.
När också 04 kom genom Mike Modano i inledningen av den tredje perioden var matchen körd.
USA jublade över vinsten, medan Tre Kronor fick börja se framåt mot en tisdagsmatch mot Lettland som inte längre är betydelselös.
Jörgen Jönsson:
 Man kan tro att letterna är sämre än USA, men om vi spelar som vi gjorde i dag så kommer det inte att gå.

Mer läsning

Annons