Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tuff start för Bengt-Åke Gustafsson

En förbundskapten.
Två olika landslag.
Euro Hockey Tour, OS och VM.
Det blir en jobbig säsong för Tre Kronors nye ledare Bengt-Åke Gustafsson.

Annons
Den första turneringen, Ceska Pojistovna Cup, börjar på torsdag mot Ryssland i S:t Petersburg. Och "Bengan", som han kallar sig själv, fick ingen lätt start på säsongen som Tre Kronors förbundskapten. Hela sex spelare har av olika anledningar lämnat återbud till turneringen som fortsätter i Liberec, Tjeckien, på lördag och söndag.
 Visst, det skapar oreda. Man får släppa grundtanken och börja om på nytt igen. Men vad ska man göra, säger Bengt-Åke Gustafsson.
Det är ingen "tacka-nej-epidemi" som går i Tre Kronor?
 Nej, absolut inte. Några har blivit proffs sedan truppen togs ut och några är skadade. Det blir lätt skador i början av säsongen när spelarna kommer från sommarträningen och börjar köra hårt på isen. Och jag vill verkligen betona att de spelare som tackade nej till VM i våras hade alla givna anledningar.
VM i våras var Gustafssons första turnering. Dessförinnan var han med för att se och lära under Sweden Hockey Games. Turneringen där Kristian Huselius, Andreas Lilja och Henrik Tallinder ställde till med en numera välkänd och omskriven skandal.
 Jag har egentligen inga kommentarer kring det där annat att det känns bra att spelarnas avstängning nu är tidsbestämd till ett år. Därmed vet alla vad som gäller och jag stödjer förbundsstyrelsens beslut, säger Bengt-Åke.
Gustafsson tar över efter Hardy Nilsson som fick kicken efter fiaskot i Canada Cup i förra hösten. Och någon "big ice hockey" ska han inte fortsätta med.
 Nej, vi ska köra den gamla svenska modellen. Man har bara ett par dagar på sig inför en turnering och då kan man inte komma med ett nytt spelsystem.
 Det är viktigt för spelarna att de känner sig trygga när de kommer till landslaget. Och elitserielagen spelar ju ungefär som Tre Kronor.
Hur då?
 Centern ska vara grunden i femman, det är han som håller ihop blocken och det ställs förstås en hel del krav på honom. Sedan vill jag att backarna ska delta mer i spelet. De ska ibland fungera som ytterforwards och de ska verkligen våga att vara offensiva.
Max två-tre spelare från Ceska-truppen kan bli aktuella till OS, känns det inte jobbigt att börja om med en helt nytt lag igen i februari?
 Nej, det tycker jag inte. Den här situationen har vi hela tiden i svensk hockey och det är ju samma även för övriga nationer. Men det ska bli otroligt kul med OS som tillsammans med VM är säsongens huvudmål. Jag hoppas att det under hösten och vintern finns ett par guldkorn här hemma i elitserien som sedan blommar under VM nästa vår. Då skulle jag bli glad.

Mer läsning

Annons