Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engstrand och Wingstedt bäst i O-ringen

Emma Engstrands taktik och löpstyrka fällde avgörandet på den sista O-ringenetappen i Skillingaryd.
På väg mot den sista kontrollen spurtade hon ner sin landslagskompis Jenny Johansson och vann.
I herrklassen fortsatte Emil Wingstedt sin uppvisning och vann med hela 7.12 före ryssen Valentin Novikov.

Annons
Ulricehamns Jenny Johansson gick ut i ledning på den flacka avslutningsetappen strax öster om Skillingaryd. Men försprånget i jaktstarten var bara 21 sekunder till Stora Tunas Emma Engstrand som fick kontakt redan på väg mot den första kontrollen.
 Det gick precis som jag tänkt. När jag kommit i kapp henne samlade jag kraft ett tag och läste in mig på resten av banan, sade Emma Engstrand, som var medveten om att få i världseliten kan slå henne i en långspurt.
De båda topptjejerna höll i hop under resten av banan, som mätte knappa milen fågelvägen, avslutad med några kilometer extremt lättlöpt tallhedsterräng.
Vid den näst sista kontrollen slog Engstrand till.
 Jag fick ett litet försprång och kände att jag hade greppet, sade segrarinnan, som hade ett ointagligt försprång på femtiotalet meter när paret svängde in på upploppet.

Johansson missade segern
Jenny Johansson vann O-ringen i Göteborg förra året men var inte särskilt nedslagen över att missat segern den här gången.
 Nej, jag är nöjd med veckan ändå. Det känns bra inför VM, konstaterade hon.
Även matchen om tredjeplatsen avgjordes i spurten. Norskan Anne Margrethe Hausken blev upphunnen i skogen av Domnarvets Karolina A Höjsgaard men var ändå först över mållinjen och blev trea.
Paret var nära åtta minuter efter tätduon Emma Engstrand och Jenny Johansson.
I herrklassen blev det fullständigt odramatiskt.
Emil Wingstedt stod i en klass för sig och defilerade hem segern med hela 7.12 före Valentin Novikov, ryssen som springer för den finländska klubben Delta. Estländaren Olle Kärner, i Leksands klubbdräkt, blev trea medan Sveriges VM-löpare Mattias Karlsson tog hem klungspurten om fjärde plats.

Wingstedt en av de stora
Herrarnas avslutningsetapp mätte drygt 15,5 kilometer med 27 kontroller. Emil Wingstedt prickade alla utan problem.
 Gjorde ett väldigt bra lopp. Missade nästan ingenting, benen var pigga så det var bara att trycka på, sade Wingstedt.
Trots att han har VM-medaljer i bakhuvudet värderade han sin seger högt:
 Det ligger stor prestige i en sån här seger. O-ringen är en anrik tävling som många stora orienterare har vunnit genom åren. Nu är jag en av dem.
Varken Emil Wingstedt eller Emma Engstrand såg fram mot några segerorgier. Champagnen får vänta till efter VM i Japan, dit det svenska laget reser på onsdag.

Mer läsning

Annons