Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamt på toppen

/
  • Hans jobb som hockeytränare handlar uteslutande om ett lagarbete. Men Timrå IK:s Kenta Johansson vet hur ensamt det egentligen kan vara på hans position.
  • Timråtränaren delar med sig av sina åsikter.

I morgon startar Elitserien om. I en öppenhjärtlig intervju ger Kenta Johansson sin syn på flera heta hockeyämnen – med en del uppseendeväckande åsikter. Som att det har blivit sämre hockey i hyllade NHL, som att antalet utlänningar måste begränsas och som att Sundsvall Hockey måste acceptera att klubben är ett farmarlag om det ska vara något samarbete i framtiden.

Annons
Kenta hade ett tvåårskontrakt med Djurgården, men fick sparken efter en säsong trots en tredjeplats i grundserien.
Det blev Timrå IK:s stora lycka, fast också en chans till eftertanke för Johansson.
När jag läste att Leksand talade om tränarbyte och att ingen fanns där och stöttade \"Pirro\" Alexandersson mot Mora, så ringde jag upp honom, berättar Kenta.
Jag har ingen speciell relation med honom egentligen, men jag vet hur ensamt det kan vara som hockeytränare. När jag fick sparken ringde Tommy Sandelin och Leif Boork, vilket värmde för mig.
Sandelin och Boork, två gamla förbundskaptener.
Dagens förbundskapten, Bengt-Åke Gustafsson, gillar inte den hyllade nolltolerans i NHL som gett fler mål och mer utrymme för lirarna.
Jag håller med Bengt-Åke. Jag har tittat på några NHL-matcher på tv och jag tycker att kampmomenten och känslorna har försvunnit, vilket gör att det blivit en tråkigare ishockey att titta på. Det är ingen intensitet med alla powerplay och hela idén med ishockey blir fel då 70-80 procent av målen kommer i numerärt överläge.
När vi provade nolltolerans i Elitserien förra säsongen blev det bara patetiskt.
Somliga säger att hockeyn är tråkig i Elitserien?
Det håller jag inte heller med om. Vi har en ganska bra nivå i Sverige och våra domare är helt klart i topp i Europa.
Men det är två saker vi måste få bort, som skulle öppna upp ordentligt. Först är det när en spelare åker och hakar genom hela mittzon, sedan är det när ett forecheckande lag försöker lägga ner pucken och bara blir borttagna av försvarande lag.
Lönetak i Elitserien?
Nej, det tycker jag inte. Jag tror att det blir för lätt att hitta andra vägar att ge förmåner och hur kontrollerar man det?
Ett sätt att få ner lönerna är dock att begränsa antalet utlänningar till fem per lag. Då får vi också in fler unga svenska spelare och det blir lättare för publiken att identifiera sig med stommen.
Där är Frölunda ett bra exempel. De har haft en kärntrupp i många år. Men då måste man också ha råd att betala dem.
Någon fler lösning än att begränsa antalet utlänningar?
Jag gillade som det var förr, då trupperna var stängda sista juni. Hade vi det så i dag skulle man kunna jobba med en bredare trupp och fler juniorer.
Samtidigt inser jag att det är en omöjlighet i dag, men visst vore det underbart om det gick att ha det så.
50 omgångar, då tycker många att det borde finnas plats för egna juniorer att matcha. Men ingen har spelat i Timrå än.
Är de tillräckligt bra så tar jag in dem direkt, så enkelt är det. Problemet är att det är hela tiden en hetsjakt på poäng och därmed svårt att hitta rätt match att slänga in dem, vilket gör att det är svårt att veta om de är tillräckligt bra.
Men hos oss har Henrik Österholm, Jonas Lindström och Oscar Johansson varit lysande i år och jag ser elitseriepotential i dem så småningom.
Borde de inte matcha i Sundsvall Hockey?
Det är självklart att det skulle vara roligt att se dem i dagens allsvenska. För att ett samarbete ska fungera så är det ett givande och tagande, men klubben i den högre divisionen måste få diktera villkoren. Det är en förutsättning för att ett samarbete ska fungera.
Det här är min personliga åsikt.
Men ska klubbarna verkligen ha utländska spelare i tredje och fjärde femman?
Nej, det är klart att det i grunden är fel. Men alla utnyttjar reglerna till max och det har tyvärr blivit hysteri kring att köpa spelare, där är alla klubbar likadana.
12 eller 14 lag i Elitserien?
Jag har alltid varit för 14 lag. Kör en rak serie med 52 omgångar, då slipper vi också de orättvisa derbygrupperna. Låt sedan lag 11 till 14 åka ner i Kvalserien.
Däremot vill jag inte stänga Elitserien. Då försvinner nerven, som är så otroligt viktig inom all idrott.
Vad säger du om Janne Laakkonen? Misslyckades helt i Timrå, nu är han finsk landslagsman.
Jag är överraskad och förvånad. Det var synd att han inte visade den sidan här. Jag har själv spelat utomlands i sex år och det är viktigt att visa attityd och visa att man vill bidra till laget. Det gjorde inte han.
Sedan om det berodde på mig eller på att han inte var mogen att flytta vet jag inte. Men jag försökte verkligen prata med honom, redan på försäsongen. Han såg aldrig ut att trivas.
Vad säger du stödet från fansen?
Det är fortfarande väldigt stort och de är väldigt viktiga för oss. En sak som jag dock tycker är tråkig är att nästan alla ställer samma fråga till mig: är det något nytt på väg in? Varför inte glädjas med de spelare vi har i stället?


Kenta svarar på tre heta Timråfrågor:
Varför finns det ingen målskytt i laget?
Vi har inte de där naturliga målskyttarna, som Niklas Nordgren. Men samtidigt är det farligt att prata för mycket om det. Till slut blir man en dålig målskytt av allt snack. Vi har duktiga spelare som kan göra mål.
Positiva överraskningar hittills?
Det har varit väldigt kul att se en sådan som Anton Strålman. Han har blicken upp på isen och ser sig för. Två andra som imponerat på mig är Kent Manderville och Fredrik Warg.
Samtidigt finns det flera spelare som jag kräver mer av.
Bästa matchen hittills?
Luleå hemma. Då bidrog hela laget. Vi hade energi och var obekväma för motståndarna.

Mer läsning

Annons