Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett annorlunda travliv

/

Tre segrar på fem år. Den senaste kom hösten 2001. Bergsåkerstränaren Tomas Selander lever travlivet i skuggan av Bergh, Båth och Ohlsson. — Det finns månader när det är tight.

Annons
Igår berättade ST-sport om Bergsåkers hetaste travtränare Ulf Ohlsson. I dag träffar vi en tränare som lever sitt travliv lite mer i det dolda.
För Bergsåkerstränaren Tomas Selander ser travkarriären lite annorlunda ut.
1994 vann han både ett V65-lopp och KG Bertmarks minneslopp på Jägersro. Och bara för Bertmarks-loppet fick han 100 000 kronor.
Nu är verkligheten en annan.
Selander har inte vunnit ett travlopp sedan oktober 2001 och än så länge är inte hans vinstsummor som kusk för i år och i fjol sammanlagt över 60 000 kronor. S
om tränare har det blivit strax över 56 00 kronor i år.
Det finns månader när det är tight, så är det väl alltid, säger Tomas Selander.
Sedan sex år tillbaka är Bergsåker hemmaplan. Tränarlicensen togs i Kalmar på 1990-talet innan flyttlasset gick norrut. Sedan ankomsten till Bergsåker har inriktningen sakta, men säkert, förändrats.
När det gäller travet så gör man det man är bra på och sen är man nöjd med det, förklarar han.
För det gäller att få ekonomin att gå runt. För tillfället omsätter Selanders rörelse en halv miljon om året.
Den går ut på att jag ska kunna leva på den, inte löner till andra, säger Tomas med ett leende.
Därför har hans rörelse omvandlats från att träna sina egna hästar till att träna unghästar för andra.
Det har kommit undan för undan de senaste åren. Det startade för att jag hade för få hästar, det är ju inte så lätt att flytta hit och konkurrera med Svanstedt och Bergh.
Nu har Selander hela tiden mellan sju och tolv unghästar hos sig som han tränar i fyra-fem månader innan de går tillbaka till sin tränare.
De som haft hästar här har varit nöjda, då kommer det fler också. Jag brukar ha ungefär tio stycken åt gången, det är så mycket tid och lust som jag har att lägga ner på detta.
Har det aldrig lockat att konkurrera med Bergh, Ohlsson och de andra?
Nej, inte ens lockat, (skratt). Kanske för många år sedan, men ska man göra det kräver det att man lägger ner tid på att marknadsföra sig, vinna lopp, hitta hästägare. Man måste avsätta tid och energi.
Man kommer in i en jargong där man får in unghästar som sedan går igen. Då blir tävlingshästarna lidande. Och ska man ha mycket starthästar så blir det svårt att ha mycket unghästar samtidigt.
För rörelsen måste som sagt gå runt ekonomiskt också.
Men årets tolv starter kommer i alla fall att bli fler. Antagligen landar det runt fjolårets 25. Då med bland andra Bosquet, Selanders egna häst till tre fjärdedelar.
Men även fortsättningsvis kommer Bergsåkers doldis att satsa vidare på unghästarna. Och låta rampljuset falla på andra.
Att vara på banorna är inget jag strävar efter så till vida. Det är roligt att ha starthästar, men det blir för lite lopp för mig.
Och unghästarna är ju roligast, säger han och ler.

Namn: Tomas Selander. Ålder: 45. Hemmabana: Bergsåker. Inkörda pengar i år, tränare: 56 250. Segrar i år, tränare: 0. Inkörda pengar i år, kusk: 44 750. Segrar i år, kusk: 0. Senaste vinsten: Med Macklite på Dannero 28 oktober 2001.

Mer läsning

Annons