Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fabrice Souloy trivs i Sverige

/

Franske travtränaren Fabrice Souloy har dominerat i Europa i år med storloppssegrar i tre länder. På lördagen siktar han på vinst med Oiseau de Fexu i Åby Stora Pris.

Annons
I Frankrike lever travsporten i mångt och mycket sitt eget liv. Prispengarna är enorma men över 80 procent av loppen är stängda för utländska hästar. Fransmännen ser helst att utlänningarna håller sig hemma och de åker sällan ut i världen för att tävla mot andra.
Fabrice Souloy, 40, är raka motsatsen. Han har köpt flera internationella hästar med gott resultat. Han gillar att resa och tävla och han gillar Sverige i synnerhet.
– Jag har upplevt många trevliga stunder i Sverige. Om mina hästar är bra åker jag gärna dit och tävlar, men jag reser ofta till Sverige bara för att titta på sporten och kanske hitta någon framtida stjärna, säger Souloy, som äger en svensk treåring tillsammans med toppkusken Jorma Kontio.
Framgångsrik
Souloy var stressad när TT träffade honom i onsdags kväll. Det var hästauktion i Deauville i Normandie och ett par hundra ettåringar att besikta. Under de senaste fem åren har Souloy haft stora framgångar och har nu ett av Frankrikes största och bästa travstall.
– Jag hade stor lycka med Calvin Capar som jag köpte från Stefan Hultman för några år sedan. Sedan har jag haft turen att få in flera bra hästar och det senaste året har det gått väldigt, väldigt bra.
Här är några av de stora segrarna 2007:
Prix de Luxemburg/Vincennes: Exploit Caf-Jean-Michel Bazire.Prix de France/Vincennes: Kool du Caux-Franck Nivard.Gran Premio Lotteria/Neapel: Exploit Caf-Jean Michel Bazire.Copenhagen Cup/Charlottenlund: Kool du Caux-Jean Michel Bazire.Hugo Åbergs Memorial/Jägersro: Oiseau de Feux-Jean-Michel Bazire.
Genomkörare
Den sistnämnda segern var en stor överraskning i Sverige men inte i Frankrike och för Souloy.
– Jag och Jean-Michel Bazire hade feeling för att Oiseau de Feux skulle tävla bra barfota och det stämde ju. Han var verkligen bra på Jägersro.
TT: Hur är formen inför Åby?
– Den är fin, även om han kanske inte var riktigt på topp som trea i Kriteriet för femåringar för två veckor sedan på Vincennes. Men han fick stryk av bra hästar och med den genomköraren i kroppen så ska han vara bättre på lördag, säger Souloy.
Jean-Michel Bazire, som vann Elitloppet med L'Amiral Mazun, är upptagen av flera stora lopp hemma på Vincennes. Souloy ville ha sin vän Jorma Kontio som kusk, men han väljer att köra Salma Boko i Åby Pris och det blir i stället Åke Svanstedt som sitter i sulkyn.
För tredje året avgörs Åby Stora Pris i två heat och en häst måste vinna båda för att ta hem loppet. Om det blir två olika segrare avgörs loppet i ett skiljeheat mellan de båda vinnarna.

Mer läsning

Annons