Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerviks kanotklubb växer och skördar framgångar: "Det är en seriös satsning ingen är ute och lallar"

I Sörberge håller Fagerviks kanotklubb till. Det är ett stort gäng ungdomar som tränar tillsammans. Prestationsmässigt har detta år har varit ett av de bättre åren för klubben. "Vi har haft en större bredd än vad vi har haft tidigare", säger tränaren Jessica Rosdahl.

Annons

För tre år sedan anordnade Timrå kommun Olympic day tillsammans med Olympiska kommittén och lokala föreningar. Det är en dag då elever får prova olika idrotter, Fagerviks kanotklubb fanns då på plats för att låta ungdomar testa på kanot. Det var något som bidrog till att flera fick upp ögonen för sporten och anslöt sig till klubben.

– Det är jätteroligt, vi är ett bra gäng med en bra gemenskap. Alla får vara med på sina villkor och sina egna förutsättningar, säger Jessica Rosdahl.

Simon Sundström, Johan Löthma, Adam Bergström och Joar Nylander kör K4 tillsammans.

Åldern på medlemmarna varierar, men alla tränar tillsammans under de gemensamma träningarna och tränarna är alltid med ute på vattnet.

– Vi lägger stor vikt på att träna teknik med våra aktiva. På träningarna är vi alltid med ute på vattnet för att kunna instruera och korrigera. Det blir annat att visa det praktiskt än att vara uppe på land. Det är också något som ger effekt, tekniken är något som vi tränar från första början med de allra yngsta, säger Jessica Rosdahl.

Läs också: Medaljregn för Fagervikskanotister på SM

Under SM lyckades flera av medlemmarna ro hem flera medaljer, och detta år har varit ett av de bättre säger Jessica Rosdahl.

– Den stora bredd som vi har är något som vi inte haft på länge. Genom att ha många ute på vattnet blir det framgångar. Det är också en inspiration för de andra i klubben, säger Jessica Rosdahl.

Evelina Höglund och Vendela Kühne

Två av medlemmarna som lyckades ro hem en och en annan medalj under SM i juli var Evelina Höglund och Vendela Kühne. De berättar att det krävs hårdträning för att tillhöra toppen.

– Det är en seriös satsning som alla håller på med, det är inte riktigt någon som är ute och lallar, säger Evelina Höglund

– Det är tufft och det är väldigt mycket träning, vi tränar cirka tio till elva pass i veckan, säger Vendela Kühne.

Sofia Rosdahl och Embla Nylander har hållit på med kanot ett par år och de gillar variationen av sporten.

– Det är jättekul när det är både en individuell och en lagsport, säger Sofia Rosdahl.

– Det är en bra gemenskap i klubben, det är kul att se vad man går för och hur man utvecklas, säger Embla Nylander.

Evelina Höglund och Vendela Kühne tränar besättning K2 tillsammans.

Tränaren Simon Nordlöf som också tävlar.

Simon Wikström tränar K1.

Levisia och Håsaether och Alice Nordlöf.

Mer läsning