Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta: Kända fall där b-provet friat idrottare

Annons
Det är väldigt ovanligt att en idrottare frias efter att det första provet visat att man dopar sig. Men det har hänt vid några få tillfällen. Här är de mest kända fallen.
Marion Jones epo 2006
I mitten av augusti meddelades att Jones varit dopad i samband med de amerikanska mästerskapen i juni. Den flerfaldiga OS-medaljösen skulle ha använt epo, ett bloddopningsmedel. Men b-provet visade inte samma sak och hon friades 7 september.
Vincent Vittoz furosemid 2005
Ett test efter fransmannens seger i längd i Nove Mesto i januari 2005 visade spår av det urindrivande ämnet furosemid. Men när b-provet analyserades några dagar senare syntes inga spår och Vittoz friades.
Bernard Lagat epo 2003
Den kenyanske löparen testades positiv för epo i augusti 2003 och fick inte ställa upp på VM i Paris där han skulle var den främste utmanaren till Hicham El Guerrouj på 1 500 meter. Men i oktober samma år friades han. B-provet överensstämde inte med a-provet.
Kristina Smigun nandrolon 2001
Strax före OS i Salt Lake City 2002 friades estniska skidåkerskan Kristina Smigun från misstankarna att hon dopat sig med nandrolon, något ett test i Italien i december 2001 visat. B-provet var negativt och man upptäckte att i hennes fall hade man vid testandet av a-provet trott att hon var man (!) och då är det andra gränsvärden som gäller.
Trine Hattestad testosteron 1989.
Det norska spjutesset testades positiv för den anabola steroiden testosteron i Bryssel i augusti 1989. A-provet var klart positivt och Hattestad som då hette Solberg hänvisade till p-pillren. I januari 1990 kom beskedet om att B-provet bara visat svaga utslag och norskan friades. (TT)

Mer läsning

Annons