Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta: Klasserna i helgens banracing

Annons
Porsche Carrera Cup är bara en av flera underklasser till banracingserien STCC.
Totalt ska det göras upp i nio banracingklasser i helgens superfinal på Mantorp utanför Linköping.
Här reder vi ut begreppen.

MC Super Stock 600:
Sveriges mest uppmärksammade roadracingklass med standardbetonade enhetliga motorcyklar. Står mellan två förare där försten över mållinjen vinner.

Super Kart EM:
För första gången anordnas ett EM i Super Kart och det avgörs i helgen vem som tar hem titeln av 40 ekipage. Super Kart är det snabbaste du kan hitta i gokartväg och kommer upp i 220 kilometer i timmen på långrakan.

Radical Cup:
En billig sportvagnsklass där en handfull är proffs, övriga är glada amatörer. En enkel version av en sportvagn helt enkelt.

Volvo S60/S40:
Två enhetsklasser som kör samtidigt på grund av få S60 bilar. Identiska bilar men prestandamässigt skiljer det otroligt mycket. Det skiljer nästan ett varv efter målgång, där S60-bilen är den snabbaste.

JTCC:
STCC:s kronsprinsklass för standardbilar. En juniorklass till för mestadels nya, unga förare som ska ta klivet upp i STCC när de är mogna för det. Men den äldsta föraren har ändå passerat 40.

STCC:
Kungaklassen inom svensk banracing. Det liknar standardbilar men en ny STCC-bil går lös på omkring 2,5 miljoner kronor. Det visar hur avancerat det är under huven...

Formel Renault:
Den enda riktigt stora Formelbilsklassen i Sverige. Helgens snabbaste bilar där hastigheten på rakan är omkring 250 kilometer i timmen.

Porsche Carrera Cup:
En trimmad version av Porsche. Kan benämnas som reservklass till STCC. De förare som inte har råd att spela i den allra högsta divisionen hamnar oftast här.

Mer läsning

Annons