Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fällström anser att okunskapen är ett problem

Den egna domarkarriären är över. — Men jag brinner fortfarande för fotboll. Det är därför jag skriver och försöker förklara för ST:s läsare, och det är därför jag jobbar kvar för utskottet som hanterar säkerhetsfrågorna för domarna, berättar Mattias Fällström.

Annons
Fällström, med rötterna i Härnösand, var inne på sitt 15:e år som domare.
Efter fyra år i Superettan var 29-åringen påtänkt som allsvensk matchledare, om inte i år så i vart fall nästa år...
Klart man har funderat fram och tillbaka, men någon mer match blir det inte. Det kan jag inte tänka mig!
Efter ett halvt eget liv i domarkåren och uppväxt i en fotbollsfamilj, där pappa Christer dömde på både svensk och internationell toppnivå, blev klassikermötet ÖsterNorrköping i Superettan, och händelserna efter matchen den 16 april droppen som fick Fällströms bägare att rinna över.
Precis som Anders Frisk fick nog efter Chelsetränaren Mourinhos i media väl beskrivna påhopp och efterdyningarna av detta...
Upprinnelsen i Växjö var en straffsituation, som orsakade protester. Prylar kastades in på planen, mot en assisterande domare, och vi fick stoppa matchen i tre minuter. Sedan fick jag förstås en del otrevliga SMS också...
Jag såg också på plats när Frisk dömde Barcelona-Chelsea på Nou Camp och över huvud taget är det en tråkig utveckling, där media och publik likväl som ledare, spelare och domare har ett gemensamt ansvar för att försöka bromsa upp och vända den negativa spiralen.

Okunskap om direktiven
Mattias Fällström skjuter här och nu in sig på de instruktioner och direktiv som domarna har att rätta sig efter.
Okunskapen om de direktiv som domarna fått inför en säsong är ett jättestort problem. Där har det missats i presentationen!
Man ska veta, att det inte är domarna som enskild grupp som bestämt tolkningarna och hur reglerna ska tillämpas. Där borde kanske fler ges möjlighet att tycka och påverka, och när detta gjorts borde sedan debatten handla mer om dessa direktiv än om den enskilde domaren, som försöker göra sitt bästa för att följa givna order.
GIF-tränaren Jan Halvor Halvorsens uppvisning på läktaren under matchen mot Halmstad hemma i IP kom som en följd av dessa direktiv, som säger att en ledare som med gester och minspel protesterar på ett alltför tydligt sätt ska förvisas från bänken.
Det är ett bra exempel på hur domaren (Martin Ingvarsson) ifrågasattes när diskussionen istället borde gälla om direktiven är bra eller dåliga.

Får ta ansvar
Men det är något som vi från domarhåll också får ta ansvar för. När Bosse Karlsson som domarbas i olika sammanhang berättar om nya regeltolkningar står han som symbol för domarna. Inget fel på Bosse, men kanske borde någon annan ur utskottet representeras? Dessutom är jag ganska säker på att domarna själva måste bli öppnare och ges tillfälle att stå upp och förklara regler, tillämpningar och beslut.
Fällström vet av egen erfarenhet att det är lätt att direkt gå i försvarsställning.
Och det är inte heller bra. Domare gör fel, måste få göra fel, men också tåla kritik för detta.
Hårda och svåra krav, visst.
Men fullt rimliga att ställa på domarkåren, tycker Mattias Fällström.
Direktiven och tolkningarna kommer dock alltid att finnas där...

Mer läsning

Annons