Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färjestad vann första SM-finalen

Rollen som center är ovan. Men rollen som matchvinnare kan han få vänja sig vid. Med ett mål och två assist sänkte Jesper Mattsson Frölunda och gav Färjestad 1—0 i matcher i ishockeyns SM-final. —  Viktigt, men vi får inte glömma att det bara var första matchen av sju, säger Färjestads matchvinnare.

Annons
Efter 42-segern i Karlstad på söndagskvällen kunde Mattsson trots allt kosta på sig ett leende. Ett skevt och ansträngt leende, sargat från en puck på munnen under träning tidigare i veckan, men ändå ett segerleende.
Färjestad stod emot Frölundas forcering i slutskedet, undvek en kvittering till 33 och fixade i stället 42 när lagkaptenen Jörgen Jönsson definitivt punkterade matchen i tom kasse.
Men det var öppningen som lade grunden och där var Jesper Mattsson pådrivaren. Det före detta underbarnet, som debuterade med Malmö i elitserien som 16-åring, gjorde ett mål själv, spelade fram till två och var den bäste spelaren när Färjestad spelade hem första ronden i den SM-kamp som av många kallats tidernas främsta.
För dem som följt Färjestad hittills under säsongen var det inte helt givet.

Tre mål
När Mattsson inför årets säsong värvades från Malmö hoppades FBK-supportrarna att skåningen kunde växa in i rollen som ytterforward med offensiva kvalitéer.
Riktigt så blev det inte.
Först hade han svårt med poängproduktionen. Sedan gjordes han om till center och fick inrikta sig på mer defensiva uppgifter än han vant sig med tidigare i karriären.
Först nu börjar Färjestad se utvecklingen.
Med Jonas Höglund och Christian Berglund vid sin sida var Mattsson fenomenal under söndagseftermiddagen:
När Färjestad forcerade in 10, efter 4.59, var det en produktion av Mattsson från början till slut. Först forecheckningen mot Frölundabacken Christian Bäckman, sedan väggspelet med Höglund och till sist ett högt dragskott tätt under ribban intill Henrik Lundqvists vänstra axel.Vid 20-målet, i numerärt överläge bara två minuter senare, gav ett nytt Mattsson-skott fritt fram för Höglund att peta in returen.Och så 30, efter 11.41 av den andra perioden. Mattsson till Höglund, några starka skär förbi backen Tom Koivisto och en väl avvägd passning till Christian Berglund som styrde in kedjans tredje mål.
 Det fungerade bra i dag, konstaterade Mattsson efter segern.
 Men det har det å andra sidan gjort tidigare också. Skillnaden var att vi den här gången fick en bättre utdelning.

Jobbade för kvittering
Däremot var Mattsson missnöjd med att Frölunda kunde skapa spänning i slutet av den tredje perioden. Niklas Anderssons 13-reducering i slutet av den andra gav visst hopp, och efter 17.18 av den tredje perioden fick Tomi Kallio in 23 i röran framför Martin Gerber.
I det läget hade Frölunda känning på en kvittering.
 Onödigt, tyckte Mattsson.
 Det första målet var en kontring som vi bjöd på, och före andra målet lyckades vi inte rensa ut pucken ur vår egen zon.
Frölundas hopp levde dock bara i knappt två minuter. Sedan skickade Färjestadskaptenen Jörgen Jönsson in 42 i tom kasse.
Matchen avslutades med slagsmål i mittcirkeln efter slutsignalen där Färjestadsduon Zdeno Chara och Emil Kåberg var de mest aktiva. Båda drabbades av matchstraff men är inte automatiskt avstängda i nästa match.
För att ishockeyförbundets disciplinnämnd ska överväga avstängning krävs en inkommen anmälan.

Mer läsning

Annons