Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favoriten Nadal finalvinnare i Båstad

Rafael Nadal fortsätter att övertyga på det röda gruset.
På söndagen besegrade han tjecken Tomas Berdych i finalen i Swedish Open och tog sin sjunde ATP-titel i år.

Annons
19-åringen från Mallorca har nu vunnit 29 raka tennismatcher på grus den senaste förlusten kom i kvartsfinalen i Valencia i april.
Nadal kom till Båstad som skyhög favorit, och han infriade alla förväntningar. Fram till finalen hade han inte förlorat ett enda set och hade som mest släppt sex game per match.
Men i söndagens final satte tjecken Tomas Berdych tillfälligt stopp för Nadals framfart och vann första set med 62.
 Han spelade väldigt bra i första set och gjorde inga misstag. Det var inte så mycket jag kunde göra, sade Nadal.
Men Nadal tog kommandot direkt i andra set.
 Jag började spela mer aggressivt. Att jag gick ifrån till 40 var viktigt för självförtroendet, sade Nadal, som vann setet med 62.
I avgörande set fortsatte Nadal att spela bra, medan Berdych slarvade bort allt för många enkla bollar. Han hade sin stora chans att bryta tillbaka vid ställningen 45 i sista set, men tog den inte. I stället kunde spanjoren serva hem matchen till slutresultatet 26, 62, 64.
 Självklart är jag besviken. Jag hade några chanser i tredje set men tog dem inte. Men det var ändå ett bra resultat för mig att gå till final, sade 19-årige Berdych.

Betydde mycket
Nadal har än en gång bevisat att han är årets kung på grus, och det är inte konstigt att det mesta har kretsat kring honom under Båstadsveckan.
Hysterin började redan dagen efter segern på Roland Garros, och arrangörerna för Swedish Open blev nedringda av människor som undrade om Nadal verkligen skulle komma till Båstad. Därefter har intresset trappats upp vecka för vecka för tennisens nya affischnamn.
När svenskarna åkte ur singelturneringen växte sig Nadal-febern allt starkare och det är delvis han som ligger bakom årets nya publikrekord i Swedish Open.
 Vi skulle inte ha skämts över startfältet utan Nadal, men det går inte att säga annat än att han betytt väldigt mycket för årets turnering, säger turneringsdirektören Thomas Wallén.
Sammanlagt har Swedish Open haft 45 000 besökare under veckan.

Ny Nadal?
När Nadal lämnade centercourten i Båstad var det med orden "vi ses nästa år" men ingen vet riktigt säkert om det blir ett fjärde besök.
 Vi räknar kallt med det, men det går varken att säga ja eller nej i det här läget, säger Wallén.
Om Nadal skulle välja semester eller Gstaad i stället får arrangörerna hoppas på att någon annan spelare i årets startfält tar klivet fram till nästa år och återvänder till Båstad.
En som kommer tillbaka är fransmannen Gael Monfils.
 Han kommer att bli den nye Nadal, säger Wallén.

Mer läsning

Annons