Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favoritsegrar i Vildhussloppet – Andreas Svanebo ohotad

/
  • En ohotad Andreas Svanebo kunde spurta hem totalsegern i Vildhussloppet med en segermarginal på hela 10,36 minuter.
  • Överlägsen segrare i damklassen på korta banan blev 2016 års vinnare av långloppscupen, Britta Johansson Norgen, tävlande för Sollefteå IF Skidor.
  • Daniel Ajax, Ragunda IF, tog en meriterande seger på herrarnas korta bana. Att det blev hemmaseger gjorde inte saken sämre. Daniels sluttid blev 51 minuter blankt.
  • Lina El Kott Helander vann damklassens halvmara på sluttiden 1.39,13.

Det blev favoritsegrar i flera av klasserna när andra upplagan av Vildhussloppet avgjordes i trakten av Hammarstrand.

Annons

Loppet som avgörs på två distanser – en halvmara om 21 kilometer och en kortare på 11 kilometer, går i omväxlande natur där underlaget består av såväl stigar och grusvägar som asfalt och på spångar i naturreservatet Döda fallet.

Att Andreas Svanebo, Sportsgym, skulle gå ohotad i mål på halvmaran, i avsaknad av starkaste konkurrenten Andreas Fahlén, blev nu ingen överraskning. Han tog ledningen från start och utökade den under hela loppet. Halvvägs hade han drygt 5 minuters försprång till tvåan och när han passerade målskynket, efter den tunga sista uppförsbacken i Döda Fallet, dröjde det 10 minuter och 36 sekunder innan tvåan i loppet, Erik Melin-Söderström, Trångsviken, gick i mål.

Svanebos sluttid blev 1.21,30. En något långsammare tid än förra årets segertid men det hade mera att göra med en något annorlunda bansträckning i år. Till löparnas fördel har arrangerande Hammarstrands XC kortat ned den del av banan som består av asfalt och i stället går sträckningen mera på grus och stigar.

I damklassen stod systrarna Sanna och Lina El Kott Helander, båda från Östersund, på startlinjen och oddsen på dem båda var nog inte särskilt höga innan start. Och visst blev det en av dem som drog det längsta strået på halvmaran. Lina sprang på lätta ben och även om försprånget inte var fullt så stort som i herrklassen så distanserade hon ändå tvåan, Madeleine Spichiger, Trångsviken, med hela 5,36 minuter. Segertiden blev 1.39,13.

På korta banan återfanns ett flertal kända namn vid förra årets tävling. Nu stod träningsläger på agendan för såväl Ida Ingemarsdotter som Charlotte Kalla. Årets tävling skulle ändå komma att vinnas av en oerhört meriterad skidåkare, nämligen Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor. Med en seger i långloppscupen 2016 i bagaget gjorde hon ingen besviken i Vildhussloppet. Hon tog samma kommando som herrsegraren på långa banan och i mål skiljde det hela 9 minuter och 16 sekunder till tvåan, Karolina Olsson från Bergeforsen. Segertid: 54,45.

Det blev slutligen en hemmaseger på herrklassens korta bana. Daniel Ajax, tävlande för Ragunda IF, såg till så segern hamnade på hemmaplan. Där var det däremot mera strid om slutsegern. 23 sekunder hade Ajax tillgodo på tvåan, Fathi Abdihaddi från Etiopien. Segertiden för Daniel blev 51 minuter blankt.

Arrangerande Hammarstrands XC var nöjt över ett lyckat arrangemang.

Mer läsning

Annons