Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Federer försvarade sin US Open-titel

Andre Agassi hade hela US Open-publiken på sin sida.
Men 23 000 hemmasupportrar och något av hans bästa tennis någonsin räckte inte.
Inte mot Roger Federer.
—  Jag tror han är den bäste jag någonsin spelat mot, sade Agassi efter finalförlusten mot världsettan med 1—3 i set.

Annons
Det blev som så många förutspått Roger Federer försvarade sin US Open-titel, det var inte det anmärkningsvärda utan vem han gjorde det mot.
Många var de som hoppades men få de som verkligen trodde att Agassi skulle ta sig så långt i US Open, inte i en tvåveckorsturnering där matcherna kan gå till fem set och Agassis ryggproblem skulle kunna göra sig påminda.
Men han som under tenniskarriären överraskat vid åtskilliga tillfällen gjorde det ännu gång. På väg till finalen mot Federer vann han just tre femsetare på raken och på söndagskvällen gav han världsettan betydligt mer motstånd än i deras senaste möten.
Han räddade sju setbollar i första set innan Federer till slut vann. Han tog hem andra set, 62 och var i ledning 42 och hade 300 i egen serve i tredje set.
Det var då Federer lyfte sitt spel, bröt tillbaka och till slut kunde ta hem setet efter tiebreak.

Svårare än Sampras
Efter tiebreak förmådde inte Agassi längre stå emot Federer som tog hem det fjärde setet och matchen med setsiffrorna 63, 26, 76 (71) 61.
 Roger spelade för bra i dag. Det var helt enkelt hemskt att spela mot honom. Pete Sampras var skicklig, men det fanns ändå en chans att besegra Pete. Det kunde vara i dina händer så är det inte mot Roger, sade Agassi.
 Att han säger så, jag är förvånad men det är fantastiskt att bli jämförd med alla spelare han mött genom sin karriär, sade Federer själv.
Han är nu den förste att vinna US Open och Wimbledon två år i rad sedan tennisen professionaliserades 1968.
Han har vunnit 71 av 74 matcher i år och 35 matcher i rad på hardcourt, underlaget som bland annat US Open avgörs på.
Han har även legat etta på tennisrankingen de senaste 85 veckorna, men den mest imponerande statistiken handlar om den 24-årige schweizarens facit när det blir som allra tuffast.
För sedan finalförlusten i ATP-turneringen Gstaad 2003 mot Jiri Novak så har Roger Federer nu vunnit 23 raka finaler.
 Olyckligt nog så var det väl så att jag spelade min bästa tennis i finalen som vanligt, sade Federer, nästan urskuldrande efter matchen mot Agassi.

Lika många som Edberg
Och i de allra största finalerna har det ytterligare bekräftats. I Wimbledon 2003 tog han sin första av nu sex Grand Slam-titlar.
 Innan dess så fick han alltid frågan varför han aldrig vunnit något stort. Efter första Wimbledonsegern så släppte allting och Roger vågade spela ut ordentligt. Han har fått ett enormt självförtroende, säger förre tränaren Peter Lundgren till TT.
Redan nu har Roger Federer lika många Grand Slam-titlar som exempelvis Becker och Edberg, närmast på tur står bland annat Wilander och McEnroe med sju titlar och överst Pete Sampras med 14 stycken.
 De båda (Edberg och Becker) var mina idoler så att nu har lika många titlar som dem är fantastiskt. Jag tror också att jag har en del kvar i min tenniskarriär. Förhoppningsvis kan jag slå de rekorden, det skulle vara ännu bättre.

Mer läsning

Annons