Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem raka mål gav Tre Kronor segern

Om Bengt-Åke Gustafsson sökte konkreta VM-svar så får han vänta.
Träningslandskampen mot Slovakien gav en 5—2-seger och...
—  ...ett kvitto på den positiva energin, säger Tre Kronors förbundskapten.

Annons
Mer specifik än så är svårt att vara efter en hockeylandskamp där ett par spelare, Henrik Zetterberg och Daniel Alfredsson, tilläts dominera lite som de ville, och där slovakerna saknade blivande VM-stjärnor som Marian Hossa, Zigmund Palffy och Zdeno Chara.
Det blev, som så sällan i träningsmatcher, ingen riktig nerv.
Det blev en landskamp där svenske målvakten Stefan Liv släppte in två av de första fem skotten och sedan knappt hade en enda giftig målchans emot sig.
 Vi fick i alla fall göra en del snygga mål, sade Bengt-Åke Gustafsson.
Och:
 Det är roligt att se glädjen, se hur de tycker att det är roligt att spela ishockey.

Kom igång i andra
Efter en släpphänt förstaperiod, med ett billigt mål av förre Djurgårdsbacken Richard Lintner mellan benen på Stefan Liv och 02 av Juraj Stefanka, kom den svenska islossningen i början av den andra. På mindre än två minuter gick Tre Kronor från 02 till 32.
12-reduceringen i numerärt överläge efter 6.02 av mittperioden: Daniel och Henrik Sedin svarade för förarbetet och Mikael Samuelsson, under vintern klubbkamrat med slovakiske målvakten Rastislav Stana i SSK, för petningen intill stolpen.22-kvitteringen efter 8.40: en direktstöt från Mattias Weinhandl sedan Jonathan Hedström forsat fram längs högerkanten.Ledningsmålet, fram till 32, efter 8.52: Ett uppspel från Frölundabacken Christian Bäckman, ett friläge för Henrik Zetterberg, en fint åt höger och en avslutning tätt under ribban.
I den tredje perioden fixade sedan Peter Nordström 42 på egen hand innan Magnus Kahnberg, som varit bänkad i de två första perioderna, styrde in Henrik Zetterbergs passning till 52.
Kahnbergs mål sänkte slovakerna definitivt och tillät Tre Kronor att till slut lämna efter sig ett hyggligt intryck av VM-upptrappningen.
 Efter den första perioden såg det okej ut, säger Henrik Zetterberg.
 Vi har ju inte matchtempot uppe än. Finalkillarna från Frölunda och Färjestad har vilat några dagar och vi andra har mest tränat. Det kommer att bli bättre.

Ryssland på fredag
Som uppvärmning och fingervisning var landskampen ändå viktigare för Tre Kronor än för slovakerna. På fredag och söndag, i Stockholm och Moskva, spelar svenskarna mot Ryssland i finalen av Euro Hockey Tour.
Seger där och Tre Kronor kan resa ner på kontinenten med en vinnarkänsla.
Efter helgens landskamper återstår bara VM-genrepet mot Slovakien i Trencin den 27 april. Fyra dagar senare spelar Sverige VM-premiär mot Ukraina i Innsbruck.

Mer läsning

Annons