Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest natten lång för Kajsa Bergqvist

Lite luggsliten efter en lång, stimmig natt.
Men lyckan var lika påtaglig som efter guldhoppet.
—  Jag är så otroligt glad, säger Kajsa Bergqvist.

Annons
Pappa Gunnar och mamma Elsa kom till festen för att fira det färska guldet tillsammans med Kajsa. Där fanns också gamla vänner som norska höjdhopparna Steinar Hoen och Hanne Haugland, hennes agent och rådgivare Daniel Wessfeldt, häcklegendaren Ed Moses och många, många fler.
Kajsa satte i sig en stadig biff och skålade i champagne. Först framåt småtimmarna kom hon i säng.
 Men jag var så uppspelt att jag inte kunde sova och jag vaknade lika uppspelt två timmar efter att jag gått och lagt mig, så jag fick inte så många timmars sömn.

Ambassadbesök
På tisdagsprogrammet stod bland annat pressträff på Svenska ambassaden på Norra Esplanaden under eftermiddagen. Där stod Kajsa, Emma Green och Carolina Klüft än en gång i fokus.
Kajsa bubblade fortfarande av lycka. Tröttheten syntes runt ögonen inte i dem. Hon verkligen strålade.
 Jag är otroligt lycklig och kan bara gå och mysa, säger hon.
Kajsa Bergqvist vann äntligen sitt efterlängtade VM-guld i sitt sjätte världsmästerskap. En fulländad kväll och hon hade även lämnat Olympiastadion med ett makalöst världsrekord.
Kajsas försök att radera ut bulgariskan Stefka Kostadinovas 2,09 från Rom för 18 år sedan var inte dåliga.
Det såg hon själv på tv på morgonkvisten.

Såg rekordförsöket
 Första försöket såg jag i morse på tv när jag inte kunde sova längre. Det var repris på upplösningen och så långt borta var det inte, ett par centimeter
eter på fel sida.
 Jag tyckte det var värt att göra ett försök. Det är inte så många dagar man känner att man har all den där kraften i benen, jag hade "peakat" formen helt perfekt till de här mästerskapen. Hoppet på 2,02 fick mig att känna att 2,10 fanns inom rimlighetens gränser, säger hon.
Men i det känsliga systemet hade svämmats över av lyckokänslor efter guldhoppet.
 Har man drömt om VM-guldet i hela sitt liv och precis vunnit det, att då fortsätta...det är otroligt svårt mentalt. Att få på hela "skiten" när det gäller världsrekordet, säger Kajsa.
Vad behöver du göra för att bli den absolut högst hoppande?
 Jag tycker det är skönt att jag är den högst hoppande just nu. Det fokuserar jag mest på i dag. Visst, jag har chansen att kanske hoppa det här rekordet en dag, men det är fler tjejer som har den chansen.
 Jag hoppas att den här formen kommer att hänga i några veckor. Ju oftare man försöker desto lättare blir det.
 Men det är inte det primära. Det gör inget om jag hoppar 1,80 resten av säsongen. VM var mitt stora mål och jag är otroligt glad att jag klarade det.

Emma började fatta
Emma Green var fortfarande tagen efter det sensationella bronset.
 Jag börjar väl fatta nu. Jag fattade det inte riktigt då, det kändes mest konstigt och plötsligt. Det är väl först nu, när man får så mycket uppmärksamhet och det är så många som ringer, skickar sms och är glada, man fattar vad som hänt. Känslorna kommer mer och mer, säger Emma.
Dina tankar direkt efter bronset?
 Det kändes overkligt, jag var inte beredd på det. Jag trodde att det skulle vara fler hoppare som klarade 1,96, men alla rev ut sig och så...ja, så blev jag trea.

Mer läsning

Annons