Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fighterhjärtat guld värt för Ida-Theres Karlsson

Hon har styrkan, smidigheten, tekniken.
Men det var hjärtat som räddade guldet åt Ida-Theres Karlsson i brottnings-EM.
—  Vilken fighter hon är, suckade förbundskaptenen Mikael Persson lyckligt efteråt.

Annons
Fighterhjärtat hennes, rådde ingen på.
Ida-Theres Karlsson släppte inte en enda teknisk poäng under hela EM. Hon förlorade inte en rond. Svenskan bara vann och vann och vann.
Men i finalen blev det kritiskt en bit in i andra ronden. Ida-Theres försökte få runt sin motståndare, fransyskan Audrey Prieto-Bokhasjivilij, men hamnade i ett läge där hon och fransyskan kunde vippa över åt vilket roll som helst.
Det var spända muskler och sammanbitna miner och en balansakt som blev mer och mer kritisk för svenskan ju längre matchuret gick.
 Jag såg att det var tio sekunder kvar och tänkte "Jag räknar till 15. Då ska det väl vara slut", berättade Ida-Theres Karlsson efteråt.
Att titta på klockan en gång till vågade hon inte.
 Då är det lät att man tappar koncentration.
Så Ida-theres räknade och spjärnade emot och när hon dråsade i mattan till slut så var matchen redan över.

Slug svenska
Första ronden vann svenskan på slughet, tyckte hon själv.
 Såg du hur smart jag var? undrade hon efteråt.
Första ronden hade slutat 00 och det skulle bli vad som fram till förra året var en krysstagskopppling. Nu ska tjejbrottarna koppla runt ett av motståndarnas ben och den stackas fransyskan blev helt bortkollrad av Ida-Theres.
 När hon kopplade första gången lyfte jag på benet och domaren avbröt för att kopplingen blev fel, sade Ida-Theres Karlsson.
Gick det en gång så kunde det gå en gång till, så när fransyskan gjorde nytt försök så lyfte svenskan diskret benet än en gång och domarna bestraffade fransyskan. Hon hade inte kopplat korrekt det blev poäng och rondseger till Ida-Theres Karlsson.
Svenskan hade en svår väg fram till finalen och den blev heller inte hennes svåraste match.

Stark start
Öppningen mot Diletta Giampiccolo, Italien, en av bronsmedaljörerna, var ytterst imponerade och den ettriga arbetssegern mot ryskan Viktoria Zagainova var ännu bättre.
I båda ronderna malde svenskan på i aggressiv stil och till slut kom poängen mot ryskan. I första ronden blev det poäng i allra sista sekunden. I andra ronden kom poängen när det var tre sekunder kvar.
 Det här visar att man kan gå upp en viktklass och ändå vinna, säger Mikael Persson, stolt så han höll på att spricka över svenskans satsning.
Persson är Karlssons tränare hemma i Hässleholm dit hon flyttat för brottningens skull.
 Hon kör tio pass i veckan och gnäller aldrig, sade Mikael Persson.
Själv tycker Ida-Theres Karlsson att flytten har betytt mycket.
 Jag är tryggare nu, och har utvecklats som människa. Den gamla Ida, säger hon om sig själv, skulle ha busat runt i hallen här i Varna före finalen och hängt på läktarna i ett par timmar.
 Den nya Ida tog det lugnt, Jag kollade matcherna före på tv nere i uppvärmningshallen. När det var en match kvar före min gick jag upp till arenan.
Helt kallt. Och utan tvivel.
 Jag visste att jag skulle vinna.

Mer läsning

Annons