Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finland skärper gränsskydd under VM i friidrott

Finlands regering har beslutat skärpa gränskontrollerna inför VM i friidrott.

Annons
Kontroller återinförs vid gränserna mot Sverige och Norge samt bland annat på internationella flygplatser, meddelade Lapplands gränsbevakningssektion i norra Finland på torsdagen.
I praktiken betyder det att man kommer att genomföra stickprover bland dem som passerar gränserna från och med den 24 juli, nu på söndag. VM äger rum i Helsingfors 614 augusti.
Den som ska resa till Finland behöver inte ha med sig andra resedokument än vanligt, men kan räkna med att bli ombedd att legitimera sig.
Efter attentaten i London den 7 juli valde Frankrike att utnyttja en klausul som ger möjlighet att återinföra gränskontrollerna inom Schengenområdet, den europeiska passunionen. Även Nederländerna skärpte då sina gränskontroller. I Danmark, där man också räknar med risk för terrordåd till följd av det danska militära deltagandet i Irak, har Dansk Folkeparti krävt att de ska återinföras.
För Finlands del är VM-åtgärderna första gången undantagsparagrafen i Schengenavtalet används.
Schengen omfattar de flesta av de gamla EU-länderna, samt Norge och Island. Storbritannien, Irland och de senaste tio medlemmarna av unionen är dock inte med.

Mer läsning

Annons