Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärdeplats för Larsson

/

Sprintåkaren Mats Larsson är sedan länge välkänd. Nu är det dags att lära känna ytterligare en Larsson – han som lyckas även i distansåkning. – Helt suveränt. Så himla kul att åka bra även på en längre distans, sade en helnöjd Larsson till TT efter fjärdeplatsen på 15 km klassisk stil i Tour de Ski.

Annons
Lite i skuggan av Charlotte Kalla stakade en svensk herråkare fram en rejäl framgång i Tour de Ski-loppet i tjeckiska Nove Mesto. Han är knappast okänd men brukar synas i andra sammanhang. I sprint har han ett VM-silver från Sapporo förra vintern och ett flertal pallplatser i världscupen.
På onsdagen var han ytterst nära att även ta en i traditionell åkning. Till slut skilde 11,5 sekunder till trean Nikolaj Pankratov, Ryssland, och 40 till omöjlige vinnaren Lukas Bauer, Tjeckien.
– Det här rankar jag bland de bästa jag har gjort, sade Hulånåkaren.
– Jag har varit i bra slag hela touren och 15 kilometer klassiskt är en distans som passar mig.
Mats Larsson ser sig lika mycket som traditionell åkare som sprintspecialist. Men det är i den klassiska stilen han gjort sig gällande hittills.
– Men jag ser lika mycket fram mot fristilssprinten på fredag som det klassiska masstarstloppet på lördag. Jag har bara gjort två världscupsprinter i fristil, men det finns säkert en hel del att göra där också, sade Larsson som föll i kvartsfinalen i Tour de Ski-sprinten i Prag efter att ha haft sjunde bästa kvaltid.
– Han är definitivt mer än bara en sprintåkare men man behöver definitivt inte specialisera sig. Dessutom är han en fantastisk förstasträcksåkare i stafetterna, sade herrkaptenen Bengt Stattin.
Superlativen gällde annars i högsta grad hemmaåkaren Lukas Bauer. Precis som i tisdagens lopp var han snabbast, vid tredje mellantiden hade tjecken tagit över ledningen och i mål var han hela 28 sekunder före norske tvåan Jens Arne Svartedal. Segern betyder att Bauer nu har hela 2,07 minuters ledning när Tour de Ski går vidare med sprinttävling i italienska Asiago.
Larsson har inget med slutsegern att göra. Med tre lopp kvar, av åtta, är Anders Södergren bäste svensk, på elfte plats och mer än tre minuter efter täten. Han åkte in på en 14:e plats på 15 km klassiskt.
– Mina chanser totalt förstörde jag på 15 kilometer fritt, konstaterade Mats Larsson om sin 32:a-plats.

Mer läsning

Annons