Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjolårets stjärna tror på damligan

Damligan i basket kommer till stan. Och landslagsprofilen Agga Jablonska vet varför publiken ska komma till matcherna. – Tjejer har mer samspel än killar, säger hon.

Annons
Agga Jablonska är ursprungligen från Polen, men har spelat i svenska damligan i elva år och har 40 landslagsmatcher i bagaget. Nu, när hon är 35, har hon inga planer på att sluta.
Hur länge jag håller på beror på hur länge jag platsar i A-landslaget.
I fjol blev Agga utsedd till årets spelare i damligan. Då spelade hon i 08 Stockholm, men inför i år gick hon till Södertäljelaget Telje Energi, där man har stora förhoppningar på henne.
Jag ser mig inte som en stjärna, utan som en lagspelare. Telje har ett komplett lag, men jag har inte hunnit träffa dem så mycket eftersom jag spelat med landslaget i sommar.
Intresset för dambasket är väldigt olika på olika orter i Sverige. Något Agga fått erfara under årens lopp.
Den bästa basketstaden är Luleå. Där är det massor med folk och stor uppmärksamhet i pressen. Visby så klart också, men här i Stockholm får det inte mycket utrymme.
Värst säger Agga, var att spela i Uppsala för ett par år sedan.
Det var nästan bara våra föräldrar på läktarna, och sammanlagt 30 personer. Det var jättejobbigt att spela då, säger hon.
Agga är dock på det klara varför Sundsvallspubliken ska komma på damligamatcherna.
Som lagidrott är tjejbasket mycket roligare än killbasket. Tjejer spelar som ett lag och har mer samspel än killarna som oftast är individualister och mer egoister, säger hon.
Hon vet inte allt för mycket om Sundsvall Dambasket men säger att det absolut inte är hopplöst för nykomlingar att etablera sig i damligan.
Ta Växjö i fjol, de var jätteduktiga. Det beror lite på hur man satsar, jobbar man långsiktigt går det säkert att etablera sig.
För hennes egen del är formen på topp och hon ser fram emot ligastarten.
Det känns väldigt bra. Men jag tror att Luleå är klara favoriter, före Solna och Visby, säger hon.

Mer läsning

Annons