Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest EM-spelare från Allsvenskan

Allsvenskan är den bästa damligan i Europa.
Det finns det siffror på.
Av 160 spelare i EM finns 26 i svenskar klubbar — fler än i något annat av de europeiska fotbollsländerna.
—  Att allsvenskan är så bra är en förklaring till att vi spelar semifinal för fjärde mästerskapet i följd, säger förbundskapten Marika Domanski Lyfors.

Annons
En sammanställning som TT gjort visar att allsvenskan har en större prägel på Europa och på EM-slutspelet i England än någon av de andra fotbollsligorna.
Allsvenskan har...
...flest EM-spelare totalt (26).
...flest landslagsspelare från andra EM-nationer (6).
...flest finaler i Uefas Women's Cup (4 Umeå har 3, Djurgården/Älvsjö 1).
Dessutom är Umeå IK den enskilda klubb som har flest EM-spelare på plats i England (9).

Fler stjärnor i Sverige
När det gäller internationellt rykte är det egentligen bara den tyska ligan som kan mäta sig. Men där finns inte alls lika många internationella landslagsstjärnor som i Sverige. Från andra EM-lag spelar bara en i Tyskland, Frankfurts danska EM-stjärna Louise Hansen, och den enda importen utanför de europeiska gränserna är Potsdams brasilianska Christiane.
Samtidigt har Sverige utomeuropeiska stjärnor som Marta (Brasilien/Umeå), som Tiffeny Milbrett (USA/Sunnanå), Kristine Lilly och Kate Markgraf (båda USA/Örebro). Plus EM-stjärnor som Umeås finländskor Jessica Julin, Sanna Valkonen och Anne Mäkinen, Djurgården/Älvsjös Laura Kalmari, Göteborgs Heidi Kackur och Linköpings Anna-Kaisa Rantanen.
 Allsvenskan är en väldigt bra liga att spela i om man vill utvecklas, säger Domanski Lyfors till TT.
 Det är ju bara att titta på de finländska spelarna och hur de har gått framåt sedan de kom till Sverige. Deras utveckling är enorm.
...vilket i sin tur har smittat av sig på det finländska landslaget som överraskande tagit sig vidare till EM-semifinal mot Tyskland.

Bra utbildning
Enligt Domanski Lyfors är det fotbollsklimatet i allsvenskan som lockar stjärnorna att flytta dit i stället för till andra ligor. Kvalitén är hög, och tränarna är skickliga. Dessutom har coacherna fått internationell erfarenhet genom landslaget.
Varje år samlas den allsvenska tränarkåren för att följa blågult i någon av årets turneringar, antingen EM eller VM eller Algarve Cup om det inte är något mästerskapsår. Där sätter de samman en kravanalys, som listar vad svenska spelare är bra på och vad de behöver förbättra för att behålla sin position i världstoppen.
Den assisterande förbundskaptenen Thomas Dennerby kom till landslaget från Djurgården/Älvsjö och vet kravanalysens värde för svensk fotbolls utveckling.
 Vi går in på alla delar av spelet offensivt och defensivt, passningsskicklighet, spelförståelse, huvudspel. Efter varje mästerskap reviderar vi analysen och ser hur vi står oss mot de andra nationerna. Det ger de allsvenska tränarna en möjlighet att arbeta med spelarnas svagheter.
Vilka svagheter finns inom svensk fotboll i dag?
 En del av sakerna har synts här i EM. Vi behöver bli säkrare i vårt passningsspel, få ett lugnare spel och längre anfall. Den spelstil vi har, med hög press, kräver mycket energi som ibland går ut över det offensiva spelet. Defensiven har varit fantastisk, men man kanske måste hitta en väg att dra ner något på pressen för att orka mer i våra egna anfall.
 Som helhet är svensk fotboll ändå väldigt stark.

Mer läsning

Annons