Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För många bommar fällde Sverige i stafetten

När skyttet klickar har Sverige långt till världstoppen i skidskytte.
Medaljdrömmarna i herrstafetten slutade med en sjundeplats, medan Norge fick jubla över första VM-guldet på 38 år.

Annons
 Det har gått så bra i år, så jag hade väl kanske skruvat upp förväntningarna lite för mycket, suckade förbundskapten Staffan Eklund efteråt.
Enligt hans plan skulle svenskarna få använda max fem extraskott totalt. Nu blev det tio i stället, och dessutom en straffrunda.
Då var det omöjligt att upprepa världscupsegern från Oberhof i januari, eller ens fjolårets sjätteplats i VM. Medaljchansen var borta redan efter David Ekholms startsträcka, då Sverige på 16:e plats hade mer än två minuter upp till täten.
 Det är ståskyttet som fallerar, konstaterade Ekholm själv.
 När bendarret kommer inför skyttet då är det svårt.
Utöver straffrundan använde Ekholm fem reservskott. Björn Ferry, Mattias Nilsson och Carl-Johan Bergman sköt fullt, efter två extraskott av Ferry och tre av Nilsson.

Norskt jubel
Bergmans helt felfria insats på slutsträckan var lördagens glädjeämne, även om han inte hade så mycket att köra för.
 Det är ju alltid skönt att känna att man kan skjuta två nollor, men det var synd att det var så långt upp, sade Bergman som åkte i mål i "ingemansland" mer än minuten efter sjätteplacerade Tyskland.
Tyskarna sköt bort sig från medaljstriden via straffrundor för både Alexander Wolf och Ricco Gross på de två inledande sträckorna. Kampen mellan de andra två guldfavoriterna, Norge och Ryssland, avgjordes sedan när Ole Einar Björndalen sköt fem snabba träffar i både liggande och stående på slutsträckan.
Lagkamraterna Halvard Hanevold, Stian Eckhoff och Egil Gjelland kunde jubla över Norges första VM-guld i herrstafett sedan 1967, 26 sekunder före Ryssland. Bronset gick överraskande till värdnationen Österrike.

Peppar Ekholm
Det är startsträckan som Sverige måste förbättra om det ska bli medalj på OS i Turin nästa år.
 Vi har tre topplöpare som nästan är färdiga. Men vi behöver få upp David på den nivån också, konstaterade Staffan Eklund.
 Det är bara träning som gäller. Vi vet att David kan skjuta bra i stafett. Det är bara att peppa honom. Snart kommer det, det lovar jag, sade Carl-Johan Bergman, som tillsammans med Björn Ferry och Anna Carin Olofsson avslutar VM i Hochfilzen med masstarterna på söndag.
 Jag har slitit i det stående skyttet hela veckan, men det här gav ändå lite känsla. Jag vill göra en topp tio-placering, sade Bergman.

Mer läsning

Annons