Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbannelsen bruten för Kennedy Katende – tog karriärens första SM-guld

/

Kennedy Katende är svensk mästare.
För första gången i karriären.
Den redan OS-klara Sundsvallsboxaren vann SM-finalen i Malmö på söndagen – efter att ha bantat två och ett halvt kilo samma morgon.

Annons

TV: I klippet ovan kan du se vad Kennedy sade inför finalen och där berättar han också om OS-uppladdningen som väntar.

Kennedy Katende har en lång karriär bakom sig med både OS-deltagande (2008) och en sejour i World Series of Boxning på meritlistan.

Men ett SM-guld har han saknat.

LÄS MER: Sundsvallsprofilen klar för SM-final – jagar guldet han saknar

Fram till nu.

På söndagen vann Kennedy Katende SM-finalen mot Denis Kauffer, IF Linnea, med siffrorna 2–1.

– Det är klart att det känns skönt. Det är värt mödan och allt slit som jag har lag ned. Det kändes jobbigt att komma hit eftersom jag är ganska nedtränad efter OS-kvalet, jag visst att det skulle vara tufft. De andra var i sin bästa form och jag i min sämsta form. Därför är det ett skönt kvitto att ändå lyckas vinna, säger Kennedy Katende.

Han skrek ut sin glädje när domarna hade sagt sitt och gett honom segern.

– Det har varit ett fantastiskt år, först OS-kvalet (med Uganda) och så att nu få vinna mitt första SM-guld samma år. Det går inte att beskriva. Och så sedan ett OS i sommar, vi får hoppas på medalj där också, säger Katende.

När Sundsvallsprofilen vaknade på söndagsmorgonen visade det sig att han vägde två och ett halvt kilo för mycket.

– Jag har varit förkyld och inte mått så bra. Kroppen har inte reagerat och svarat som den brukar, säger Kennedy Katende.

För första gången under karriären fick han banta ned flera kilo på matchdagen. Först genom att springa i speciella kläder som gör att han svettas mycket och sedan fick han sätta sig i bastun.

– Efter två timmar hade jag gått ned det jag behövde. Jag kände mig jäkligt sliten när jag tog ned vikten, men det kändes bra igen när jag fick äta och dricka, säger Katende och förklarar:

– Efter att man vägt in sig kan man göra lite som man vill. Då hade jag kontakt med min kostrådgivare så att jag vet vad jag bör få i mig, säger Katende som tackar alla som hjälpt honom på vägen.

Klubbkamraten i sundsvalls Boxningsklubb Erfan Kakahani hade hoppats på ett SM-guld skulle ta honom ett steg närmare OS i Rio i sommar, men han fick se sig besegrad på söndagen.

Klas Jansson från KFUM Linköping blev för svår i 49-kilosklassen. Erfan Kakahani var direktkvalificerad till finalen under SM i Malmö, men han förlorade alltså mot Jansson med siffrorna 0–3.

LÄS MER: Erfan ser slutet – men SM ska ändå bli början på resan mot OS

Bostadspuls: Kennedy Katende: "Jag älskar min lägenhet och jag är stolt över mitt hem"

Läs också: Katendes tuffa väg tillbaka till boxningsringen i OS: "Jag gör det för barnen i Uganda"

Mer läsning