Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundsordförande står bakom de aktiva

Friidrottsförbundets ordförande har nu gjort som Carolina Klüft — tagit bort Expressens logotype från sin VM-klädsel.
Avtalet med tidningen är uppsagt och sponsorpengarna borta.
—  När den här typen av ogrundade påhopp inträffar ställer vi upp på de aktiva, säger Yngve Andersson.

Annons
Expressen anser att friidrottsförbundet gjort sig skyldigt till kontraktsbrott och sade upp samarbetet på torsdagskvällen. Så när det svenska landslaget höll presskonferens på fredagen var tidningens logotype borttagen från alla officiella kläder.
 Med facit i hand kanske det var feltänkt från början från vår sid, men den eftertanken borde kanske också Expressen ha gjort, säger friidrottsförbundets ordförande Yngve Andersson.
Bråket fick fart då sjukampsstjärnan Carolina Klüft och stavhoppande sambon Patrik Kristiansson i söndags fick tillåtelse av friidrottsförbundet att ta bort kvällstidningens logotype från sina landslagskläder. Bakgrunden är att de sedan länge känner sig kränkta av tidningen och det var krönikören Mats Olssons formulering att "Carolina Klüfts enda skada heter Patrik Kristiansson" som fick bägaren att rinna över.
 Vi har haft en dialog med Expressen sedan i maj. Vi i förbundet hade sagt att om det uppkommer en sådan här situation så ställer vi upp på de aktiva, berättar Yngve Andersson.
Expressen anser att förbundet vill diktera villkoren för hur tidningen ska bevaka idrott.
 Det står Mats Olsson fritt att skriva och tycka vad han vill. Han ska berömma, kritisera, smeka och provocera det är hans uppdrag som krönikör, menar Expressen chefredaktör Otto Sjöberg.
 Det är uppenbart att förbundet inte kan skilja på vad som är journalistik och vad som är marknadsföring. Att vi sponsrar friidrottslandslaget får inte innebära att vi tillåter dess stjärnor och ledare att styra det redaktionella arbetet. Men i våra samtal med friidrottsförbundet märker vi att ett fortsatt samarbete inte kommer att vara möjligt, säger Expressens marknadsdirektör Mats Löthén.
Det uppsagda kontraktet kostar friidrottsförbundet mycket i sponsorintäkter då tidningen var en av friidrottens fem största sponsorer:
 Vi tappar en del intäkter, men det är ingenting som ekonomiskt berör oss. Vi har redan slutit flera väsentliga avtal, och vi för också samtal med andra. Det kan vara nya avtal färdiga inom en till tre månader, säger Yngve Andersson.
Men bråket lär inte ta slut nu. Friidrottsfolket har talat om att anmäla Expressen för Pressens opinionsnämnd (PO).
 Rent formellt kan vi på förbundet inte göra en sådan anmälan. Men om "Carro" och Patrik vill göra en anmälan så kommer vi att bistå dem. Men det är ingenting som vi diskuterar nu, nu ska vi fokusera på tävlandet.
Tidningen kan i sin tur anklaga friidrottsförbundet för kontraktsbrott:
 Men jag kan inte se någon grund för att Expressen ska kunna komma med ett skadeståndskrav.
Carolina Klüfts tränare Agne Bergvall tror inte att hans adept störts i sin uppladdningen av bråket:
 Det har varit bra tändvätska, säger han.
Förbundskaptenen Thomas Engdahl håller med.
 Ingen påverkas positivt av en konflikt, men jag vet att det ger energi i truppen att den nu är löst.
Har de aktiva sinsemellan pratat mycket om konflikten med tidningen?
 Det kommer upp till ytan då och då om det kommer en rubrik eller skrivs något som uppfattas som felaktigt. Det är inte så att det ska skrivas snällt om oss, vi ska granskas och bedömas. Men ibland blir det övertramp, det här var över gränsen. Det var full enighet från förbundsledningen, min sida och de aktiva att ta det här beslutet.

Mer läsning

Annons