Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlust för Sverige i premiären i Algarve Cup

Det har blivit förlust i VM, EM och OS.
Nu vet Sverige även hur det är att förlora mot Tyskland i Algarve Cup.
Och den förlusten (1—2) smärtade på flera sätt för Hanna Ljungberg.
—  Jag har fått många lårkakor men aldrig fått så ont som nu, sade hon efter att ha kolliderat med Tysklands målvakt.

Annons
För henne blev det bara drygt en halvlek. Sedan var premiären mot Tyskland över och kanske hela turneringen.
 Det var ett inlägg från höger sida, jag gick upp för att nicka och sedan så small det bara till, säger hon.
Där fanns den tyska målvakten Nadine Angerer. Hon klarade sig oskadd, desto värre var det för Ljungberg. Hon bars ut på bår och fick följa matchen från sidan av planen.
Där låg hon också efter matchen, med vänsterbenet i upprätt läge och en rejäl lårkaka, men ändå med ett leende. För hon, med bland annat tre korsbandsoperationer i karriären, vet om någon att det kunde varit mycket värre.
 Klart att det är tråkigt men först var jag rädd att det var lårbenet eller något liknande. Nu får jag vila men det är ingen fara, säger hon.
Definitivt klart är att hon missar Sveriges andra match i turneringen, mot Kina på fredag. Risken är också att hon får stå över de två följande matcherna.

Schelin en ljuspunkt
Men Ljungbergs olycka blev i stället Sara Johanssons lycka. Djurgårdsanfallaren fick chansen och tog den. Hon stod för Sveriges kvitteringsmål i andra halvlek, de 45 minuter som förbundskaptenen Marika Domanski-Lyfors tar med sig från onsdagskvällen i Lagos på Algarvekusten.
För stora delar av första halvlek är något Sveriges damlandslag helst vill glömma. Mot det landslag som de förlorat såväl VM- som EM-finalen de senaste åren, liksom matchen om OS-bronset, så kom bakslaget omedelbart.
Det var som Domanski-Lyfors erkände: "Vi var inte vakna".
Det var däremot Sandra Smisek som omarkerad kunde slå in ett vänsterinlägg efter fem minuter.
För svensk del fanns få ljuspunkter under en i övrigt händelsefattig första halvlek. Det enda riktiga rejäla glädjeämnet var Lotta Schelin. Hon vågade utmana och var den pådrivande kraften i Sverige.
I andra halvlek gav det också resultat. Det var hon som stod till förarbetet till Sara Johanssons kvitteringsmål när hon stal bollen från en tysk back, och det var hon som spelade fram Anna Sjöström som helt fri i straffområdet missade.

Inte i matchform
Men till slut blev det en gammal bekant som avgjorde matchen, nämligen tyska storstjärnan Birgit Prinz. I den 78:e minuten kom hon loss strax utanför det svenska straffområdet och kunde skjuta in 21.
 Tyskland är ju fantastiskt bra men jag tycker att vi matchar upp deras spel stundtals. I andra halvlek står vi upp och gör en bra andra halvlek. Hade vi förlorat och inte alls varit med i matchen, då hade jag varit besviken men nu får vi till det både offensivt och defensivt, säger Domanski-Lyfors.
 Det syns under de första 15 minuterna att vi inte spelat på länge. De "knackar" ut oss totalt, men de är ju mitt uppe i sin säsong. Vi har inte spelat ihop sedan september förra året. Men det tungt att vi ska förlora mot Tyskland återigen med uddamålet. Någon dag ska det vara vår dag, säger Hanna Ljungberg.
Men det var det inte på onsdagen, särskilt inte hennes.

Mer läsning

Annons