Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlust i dubbel ger svenskt grubbel

Sverige är bara en match från förlust i Davis Cup-mötet mot Frankrike.
Detta efter att Michael Llodra och Arnaud Clement besegrat Jonas Björkman/Simon Aspelin med 3—1 i set, 7—6 (7—5) 6—4, 6—7 (4—7) 6—4 i lördagens dubbel.

Annons
Det ska sägas direkt, dörren till svenskt avancemang är inte helt stängd ännu, men om det inte krävs ett mirakel så vore i alla fall ett mindre under på sin plats för svensk del. Lördagens dubbelförlust betyder att både Thomas Johansson och Joachim Johansson måste vinna sina singlar på söndag mot Paul-Henri Mathieu respektive Sebastien Grosjean.
Annars är jakten på Davis Cup-bucklan över redan i mars för svensk del och i stället väntar en play off-match i höst för att det över huvud taget ska bli fortsatt spel i DC-tennisens så kallade världsgrupp.
 Nu vet ju båda två, att får de stryk så är det över. Men jag är alltid optimist, jag kan definitivt se att vi kan vinna. "Pim-Pim" är väldigt revanschsugen efter sin förlust, säger Mats Wilander.
 Sebastien Grosjean spelar utan självförtroende just nu. Thomas tog till vara på det och jag hoppas "Pim-Pim" kan göra det. Självklart ser det tufft ut men vi har två bra singelspelare med bra självförtroende och jag tror ändå vi har god chans att vända på det, säger Björkman.

I brygga
Men det var egentligen Frankrike och inte Sverige som skulle vara i brygga efter två dagars spel. För Frankrike, utan dubbelspecialisten Fabrice Santoro, såg på pappret ut att ha ett svagare dubbelpar.
Björkman och Aspelin finns var för sig med i absoluta toppen på dubbelrankingen men tillsammans har de bara en match ihop på meritlistan.
Då, för ett par år sedan, blev det vinst mot Ryssland, men nu var man aldrig riktigt nära en seger för det fanns en rad faktorer som gav svenska problem och till slut fransk glädje.
Som svenskarnas oförmåga att hålla sina egna servar. När det väl var över hade man förlorat fem egna servegame varav tre för Björkman.

Llorda giganten
Men det handlade inte enbart om att Jonas Björkman inte fick normal utdelning i serven, eller att Aspelin sviktade i några avgörande lägen, som i första sets tiebreak där ett dubbelfel gav fransmännen övertaget och till slut segern.
För planens gigant fanns i form av 190 centimeter Michael Llodra. Han hade desto mindre problem i sina egna servar och när sedan Arnaud Clement, han som på förhand sågs som det franska lagets svagaste länk, spelade upp sig under matchen blev det en tung lördagseftermiddag för svensk del.
 De gjorde det svårt för oss hela tiden, vi hade väl hoppats att de skulle få svackor men det hände inte. Den nivå Clement höll i sina servereturer var förvånansvärt bra, säger Jonas Björkman.
 Det var ett par viktiga bollar i de två första seten som jag tyvärr spelade dåligt. Förutom de tyckte jag själv att jag spelade bra, säger Aspelin.
Sveriges hopp står nu till 2 x Johansson.

Mer läsning

Annons