Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlust mot Frankrike ger kvalfylld höst för DC-laget

Den ena Johansson gjorde allt han kunde.
Den andra Johansson kunde dock inte betvinga Paul-Henri Mathieu.
Och till slut delade Joachim och Thomas Johansson samma öde.
De och resten av Davis Cup-laget får i höst kvala för att stanna kvar i tennisens högsta division.

Annons
Det skulle ha blivit en tennisfest och hemmamatch mot Ryssland i sommar. I stället: en nervös väntan på en i dag okänd kvalmotståndare. För en seger på söndagen var också en för lite för det svenska Davis Cup-laget mot Frankrike.
Joachim Johansson stod för en imponerande vändning mot Sebastien Grosjean (36, 61, 64, 61) och tvingade fram en femte och avgörande match mellan Thomas Johansson och Paul-Henri Mathieu.

Äntligen hjälte
Men efter 3 timmar och 37 timmars spel var Mathieu, en gång i tiden syndabock när Frankrike förlorade finalen mot Ryssland, stor hjälte efter två singelsegrar, dessutom i staden han är född och uppvuxen.
Hans vinst mot Thomas Johansson med setsiffrorna 61, 64, 67 (47), 64 gav seger med 32 i matcher och i stället får nu Frankrike möta Ryssland i andra omgången.
Och Sverige kan glömma Davis Cup-bucklan för den här gången. DC-kaptenen Mats Wilander och spelarna får inrikta sig på något helt annat.
För skillnaden mellan vinst och förlust är extra stor i första omgången av Davis Cup. Förlorarna tvingas till ett kval i september för att behålla sin plats i tennisens världsgrupp.
Den grupp som Sverige med ett års undantag återfunnits i sedan i början av 80-talet.

Kval i höst
Ytterligare en omgång ska spelas i divisionerna under världsgruppen innan seedning och lottning kan genomföras till kvalet och med största sannolikhet kommer Sverige att seedas och slippa några av de värsta motståndarna.
Det är det positiva.
Det negativa är att det ändå kan bli svåra bortamatcher.
Bland potentiella motståndare finns allt från Indien på bortaplan till ett möte mot Storbritannien eller kanske vinnaren mellan Italien och Marocko.
Skulle Sverige förlora i kvalet så väntar i stället en plats i tennisens absoluta mörker, det som även kallas den euro/afrikanska zonen med nationer som Luxemburg.
Men det var flera andra stora tennisnationer, som till exempel Spanien och Chile, som nu tvingas till kval efter att förlorat i första omgången.
Det var dock knappast någon tröst för svensk del på söndagen.

Mer läsning

Annons