Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Formel 1 utan framtid i USA efter däckskandalen

Skandalen har däckat formel 1 i USA.
Kanske för all framtid.
—  Sporten kommer aldrig att återhämta sig i Nordamerika efter det här, säger kanadensaren Jacques Villeneuve.

Annons
Sauberföraren Villeneuve var en av de 14 förare som fick stallorder att köra in i depå under formationsvarvet. Det gjorde att bara sex bilar startade söndagens skandallopp. Bakgrunden var att Ralf Schumacher kraschade under träning, på nästan exakt samma ställe som förra året. Däcktillverkaren Michelin gick då ut med att de inte kunde garantera säkerheten för de sju stall som företaget samarbetar med. Däcken klarade helt enkelt inte påfrestningen i en av kurvorna på banan i Indianapolis.
 Jag har varit försökskanin för dem två gånger och har inte lust att vara det en gång till, sade Ralf Schumacher.
Det talades om att bygga om banan så att Michelindäcken skulle hålla längre, men det vägrade Ferrari. Stallet som Ralfs bror Michael kör för använder nämligen däck från Bridgestone:
 Varför skulle vi gå med på det? Vi och Bridgestone visste innan vi kom hit att det skulle bli problem med ett visst sorts däck i den kurvan, och de däcken lämnade vi hemma. Michelin kunde ha gjort samma sak, summerade Michael Schumacher.

Ölstank kring bilarna
Michael vann nu skandalloppet före sin stallkamrat Rubens Barrichello. Men de 120 000 uppretade åskådarna kände sig lurade och kastade bland annat ölflaskor mot bilarna.
 Visst kände jag att det luktade öl på vissa ställen. Men jag kunde inte göra annat än att koncentrera mig på mitt och inte bry mig om omständigheterna. Men det var inte riktigt så här jag helst ville vinna, sade Schumacher efteråt.
Michelin och stallen som vägrade tävla fick under måndagen hård kritik från Internationella bilsportförbundet (Fia) som stoppade planerna på att köra tävlingen med extra många däckstopp eller att bygga till en chikan.
"De har skadat både sig själva och sporten. Man kan inte ändra reglerna varje gång en tillverkare har med sig felaktig utrustning till en tävling", skriver Fia och fortsätter: "Stallen som hade Michelindäck borde ha ställt upp och kört med reducerad hastighet".

Formel zero
Även F 1-bossen Bernie Ecclestone var vansinnig efter skandaltävlingen:
 Arg? Jag är rasande på grund av alla dumheter, sade Ecclestone.
 Jag försökte hitta en kompromiss. Jag försökte en miljon olika saker och trodde att om vi bara fick bilarna ut på banan var vi halvvägs där.
Formel 1 har redan döpts om till Formel 0 i USA. Ecclestone vet att sportens framtid i Nordamerika är hotad:
 Det är riktigt dåligt för F 1 i USA. Något sådant här händer inte i USA. Vi hade just börjat bygga upp F 1 och få en bra image för sporten men nu försvann allt ut genom fönstret. Jag vet inget om framtiden i USA. Vilken promotor vill ha en sådan här show. Men jag vill inte skylla något på Ferrari som tog ett beslut och körde efter reglerna.
Banägaren Tony George skickade ut ett meddelande att alla de som kände sig besvikna och ville ha pengarna tillbaka skulle ta kontakt med Michelin, Internationella bilsportförbundet (Fia) och Formula One Management och gav ut adress- och telefonnummer till samtliga.
Nu väntar förhör med stallen som valde att inte tävla. Böter, poängavdrag eller avstängning finns på straffskalan.

Mer läsning

Annons