Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förödande om Sverige missar EM

Sedan svensk handbolls flaggskepp gick på grund har förbundet tappat miljoner, och det vore ekonomiskt och sportsligt förödande om Sverige inte kvalar till EM 2008 på söndag i Rumänien.

Annons
Efter fyra missade mästerskap – OS i Aten 2004, VM 2005, EM 2006, VM 2007 – är handbollslandslaget nästan klart för nästa års EM.
Det blev seger med 36–25 i den första kvalmatchen i söndags.
Elva mål upp, det går bara inte att tappa...
– Det vore en katastrof om vi missar. Så professionella spelare ska bara klara det, något annat finns inte, säger Arne Elovsson, ordförande i Svenska Handbollförbundet.
Missade mästerskap har betytt minskade intäkter.
– Ja, det är svårare att sälja in landskamper på hemmaplan, publiken har minskat med cirka 1 000 åskådare i genomsnitt och där har vi förlorat inkomster på entréavgifterna.
– Vi har haft sponsorintäkter på cirka sju miljoner kronor per år och en miss skulle förmodligen halvera det beloppet.
Tolv år av oavbrutna framgångar tog slut med EM-guldet 2002.
Före det gick det lätt att sälja in landslaget:
– Man måste gå långt i mästerskapen, det var vårt dragplåster förr när vi gick hela vägen till finaler. Självklart.
Kriskommitté
Krisstämpeln har blivit tydligare i takt med uteblivna framgångar. En del av de hårdaste kritikerna har nu samlats i en kommitté som lite hårdraget ska rädda svensk handboll.
Trion är Gunnar Blombäck (Skövdes och u-landslagets tränare), Magnus Grahn (förre Hammarbytränaren) och Björn Jilsén (sköt svensk handboll till mästerskapen under OS i Los Angeles 1984).
– Men sådan kommittéer har vi haft sedan 1970-talet. Nu har vi plockat in en trio som alltid säger sitt hjärtas mening. En del i handbollsfamiljen var emot det. Men jag tycker det är bra så får de visa vad de kan och går förr.
Knepig tid i liten hall
Handboll är en global sport där alla världsdelar finns med:
– Även om det finns blåbärsnationer så har konkurrensen hårdnat. Då när vi kom i gång med VM-guldet 1990 så hade Östeuropa och kommunismen kollapsat. Toppen var smalare några år efter det. Sedan ökade konkurrensen men vi hängde med. Framgångsperioden har många förklaringar, dels fick vi fram otroligt bra spelare samtidigt, dels hade vi en förbundskapten (Bengt Johansson) som förädlade det som hans företrädare (Roger Carlsson) påbörjat.
På söndag förmiddag, klockan 11.00 lokal tid, är det avkast i Constanta.
Förbundskaptenen Ingemar Linnéll och hans assistent Ola Lindgren har nu lagt upp ritningarna:
– Vi är fullt koncentrerade. Och vi lägger inte energi på den knepiga avkasttiden och att de lagt matchen i en liten hall där man har publiken i knäna. Vi förlitar oss på att matchdelegaterna från EHF (Det Europeiska Handbollförbundet) ser till att allt går rätt till. Så gör vi vårt, säger Linnéll.

Mer läsning

Annons