Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvararna gjorde målen när Helsingborg vann

Inte en, inte två, utan tre försvarare gjorde målen när Helsingborg vann över Elfsborg med 3—0 (2—0) på Olympia.
Nya spelsystemet är en succé.
—  Med två balansspelare har vi trygghet, när ytterbackarna sticker i väg i anfallen, säger mittbacken Andreas Granqvist.

Annons
Granqvists och Helsingborgs 20 satt där knappt en halvtimme före slut. Målet som gjorde måndagskvällen ännu jobbigare för Elfsborg.
Laget hade det tillräckligt motigt ändå. Och att då behöva se en mittback bryta i eget straffområde, driva bollen över hela planen, väggspela med den formidable balansspelaren Atiba Hutchinson och sedan få se bollen rulla sakta, sakta över mållinjen...
...det var knäckande.
Andreas Granqvist fick inte bollen i mål. Han åkte på en glidtackling av Johan Sjöberg metern från mållinjen. Sjöbergs fot gav bollen sista skjutsen.
Domaren Stefan Johannesson från Stockholm hade pipan i mun. Men den avvaktande straffsignalen blev en målsignal.
 Jag hade inte fått ta straffen själv. Så det var tur att den rullade in så att jag fick känna hur det känns, sade 20-åringen som spås en gyllene fotbollsframtid.

Bra balans i laget
Flera utländska klubbar uppvaktar.
 Jo det är jättekul. Men jag koncentrerar mig helt på allsvenskan och trivs bra i HIF. Dessutom får jag hjälp av folk som kan det där. Och för mig handlar det inte bara om pengar, utan att jag skall trivas i en ny miljö också.
Tränaren Peter Swärdh och assistenten Peter Gerhardsson har sjösatt det nya spelsystemet. Det innebär 4231, fyra i backlinjen och de två framför den, Andreas Dahl och Atiba Hutchinson, balanserar laget och ger trygghet när ytterbackarna sticker framåt.
Det gjorde Christian Järdler. Han gav HIF ledningen efter 22 minuter. Kom på vänsterkanten, tog emot Hutchinsons nickförlängning och bredsidade bollen förbi Johan Wiland.

Bara en chans för Elfsborg
Stack fram gjorde också Erik Wahlstedt. Han gled förbi en spelare, väggspelade med Hutchinson, skruvade bollen förbi siste försvararen och klippte in 30.
 De gamla anfallstakterna sitter i. Härligt!, sade Erik Wahlstedt.
Elfsborgs Hasse Berggren hade en nick från nära håll, en chans att kvittera till 11. Men Daniel Andersson tippade bollen över och HIF-målvakten gjorde samma sak när Martin Strömberg fick bra träff.
Mer Elfsborg var det inte.
Men mer HIF, när Peter Graulund smällde en boll i ribban på slutet.

Mer läsning

Annons