Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna går på linjen under VM

/
  • Anna Nyström dömer fotboll nästan året runt, men planerar att få

Anna Nyström, född Jansson, är fotbollstjejen som växte upp och fostrades på Söröje IP – och som nu förbereder sig för att kliva in på arenor som Investors Group Field i Kanada.
När fotbolls-VM för damer drar igång, finns nämligen Njurundatjejen Anna på plats för att döma.

Annons

Hon började med att spela med Söröje IF, klev över till Svartvik och redan 1990 började hon döma fotboll. Samtidigt som hon fortsatte den aktiva karriären i Sund IF.

Fem år senare blev Anna elitdomare och dömde i division 1. 1997 debuterade hon i Damallsvenskan och två år senare internationellt.

Det blev mycket fotbollssnack hemma vid köksbordet när Anna växte upp, och att gå från spelare till domare var inte så långsökt. Hennes pappa både dömde och spelade – och även storebror dömde fotboll.

Vad var det som gjorde att du fastnade just för fotboll?

– Jag har alltid tyckt att det varit roligt med idrott och jag har provat mycket, men fastnade mest för fotbollen. Det var roligare att träna med ett lag och jaga en boll än att vara ute och springa själv, säger Anna när vi når henne i Kanada.

1998 gick flytten från Sundsvall ner till Enköping och efter ett år började Anna "gå på linjen" som FIFA-domare och har en gedigen lista på sitt cv. Två U19-EM slutspel i Ungern och Frankrike, tre U20-VM i Chile, Tyskland och Kanada och det här är den andra VM-turneringen Anna gör, den första var i Tyskland 2011.

Med på listan finns också två Champions League-finaler och 2012 deltog Anna även i OS i London.

Anna har dömt flertaliga matcher med sin kollega och vän Helen Caro.

– Helen är en av mina bästa vänner. Vi har gjort mycket roligt tillsammans, både på och utanför planen. Vi spelade fotboll tillsammans sedan gick vi en domarkurs, då var vi 15 respektive 16 år gamla och sedan har det bara rullat på. Vi har varit på många matcher och turneringar ihop, så vi har lärt känna varandra väl genom åren.

Vilken är den roligaste match du har på dömt?

– Man har varit med om många fina minnen genom åren. Bronsmatchen i OS mellan Kanada och Frankrike som spelades i Coventry är ett fint minne. Det var den sista stora matchen vi hade tillsammans som team med Jenny Palmqvist, Helen och jag.

Anna tycker att det bästa med att döma är känslan av att få vara kvar i fotbollsfamiljen även när man slutat att spela. Men även en utmaning eftersom ingen match är den andra lik.

– Fotboll är en bedömningssport så man blir aldrig fullärd som domare, det finns alltid nya situationer att ta ställning till och göra en bedömning av.

Det krävs också rätt mycket att nå toppen på högsta nivån. Hon träna lika mycket som elitspelarna och får offra en hel del.

– Jag har tur som har en förstående familj, min man Johan, som också varit domare och idag är aktiv som regioncoach för domare som dömer division II och III och våra två barn som gillar fotboll.

Som domare är man utsatt för tuff och hård kritik vilket Anna kan ha förståelse för.

– Jag kan förstå att man som spelare eller ledare brusar upp under spelets gång för man är så inne och engagerad i matchen. Men det är vi som fattar beslut och ska bedöma och tolka vad som är tillåtet eller inte. Det finns alltid olika åsikter men det är bara en som måste fatta beslutet där och då.

Har du själv känt av det tuffa klimatet som domare?

– Det är tyvärr tuffast när man börjar döma ungdomsfotboll. Hur ledare och framförallt föräldrar kan uppträda vid sidan om matcherna. Pappa räddade mig säkert många gånger när jag dömde ungdomsmatcher. Men det finns bra ledare som kan komma fram efter matchen och diskutera en situation på ett sakligt sätt – vilket vi domare tycker är bra för vår egen utveckling.

Att damfotbollen har fått mer uppmärksamhet och utrymme i media genom åren tycker Anna är bra.

– Läste nyss att spelet FIFA 16 kommer innehålla åtta stycken spelare från damlandslaget. De är bra – det behövs förebilder inom damfotbollen också.

Mer läsning

Annons