Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blatter avgår som Fifa-ordförande

/

Sepp Blatters femte mandatperiod som ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa) blev bara fyra dagar lång. På tisdagen avgick Blatter efter att nya uppgifter kommit fram i den senaste korruptionsskandalen i fotbollens världsorganisation.

Annons

Vid en hastigt tillkallad presskonferens sade Blatter att ett nytt ordförandeval, där han inte ställer upp, ska hållas snarast möjligt vid en extrakongress.

– Jag ställde upp för nyval för att jag tyckte det var det bästa alternativet. Valet är över, men utmaningarna har inte tagit slut, sade Blatter, som sade att han övervägt sin ordföranderoll allt sedan valet i fredags.

– Även om jag har ett mandat från Fifa, känner jag inte att jag har ett mandat från hela fotbollsvärlden.

Nästa ordinarie kongress ska hållas i Mexico City i maj 2016. Blatter sade att det var onödigt lång tid för att utse en ny ordförande och därför kommer en extrakongress att hållas snarast möjligt. Det kan ske först om flera månader.

– Jag kommer att fortsätta tills en ny ordförande är vald, sade han.

Han sade också att Fifa behöver "djupgående rekonstruktion" och att han, utan att lyckas, arbetat för att minska exekutivkommittén och att dess medlemmar bör få tidsbegränsade mandatperioder och att exekutivkommittén ska organiseras av Fifa och inte världsdelsförbunden.

Medger banköverföringar

Trots den senaste korruptionshärvan gjordes valet till ny ordförande som planerat under Fifas kongress i Zürich i fredags. Men på tisdagen medgav Fifa att banköverföringar på 10 miljoner dollar har gjorts till ett av de mutmisstänktas konton. Enligt The New York Times uppgifter förde Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke över pengarna 2008 till konton kontrollerade av Jack Warner, före detta vice ordförande i Fifa och en av flera personer som misstänks ha tagit emot mutor för att hjälpa Sydafrika att få fotbolls-VM 2010.

I ett uttalande skriver Fifa att varken Valcke eller någon annan medlem av Fifas ledning sett till att de 10 miljoner dollarna blivit utbetalda. Det var den dåvarande ordföranden i den finansiella kommittén (den i fjol avlidne Julio Grondona) som ansvarade för utbetalningarna och som skedde helt enligt Fifas regler. Fifa berättar att man agerade mellanhand då den blivande VM-värden 2010, Sydafrika, ville stötta ett utvecklingsprojekt i Karibien för afrikaner i förskingringen.

Inte ovetande

Även om inte Valcke låg bakom utbetalningen var han inte helt ovetande om transaktionen. Den brittiske reportern Martyn Ziegler på nyhetsbyrån PA har fått tillgång till det brev som Sydafrikas fotbollsförbund (Safa) skickat till Valcke i vilket Safa ber Fifa föra över 10 miljoner dollar till Concacaf-projektet. Safa ville att Fifa tog pengar från Sydafrikas VM-budget och att pengarna till projektet skulle skickas direkt till den dåvarande Concacaf-ordföranden Jack Warner. Ziegler har publicerat brevet på Twitter.

Utbetalningen av de 10 miljonerna till Warner/Concacaf (fotbollsförbundet i Nord- och Centralamerika samt Karibien) är en central del i den amerikanska utredningen av den misstänkta Fifa-korruptionshärvan.

På grund av situationen kommer inte Valcke att närvara under inledningen av fotbolls-VM i Kanada som startar i helgen.

Mer läsning

Annons