Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den dubbeljobbande tränaren: "Här är inte resultatet väsentligt"

/
  • Parallellt med sitt jobb som tränare för GIF Sundsvall tränar Joel Cedergren GIF Sundsvalls P04.
  • Förutom Joel Cedergren är det Ville Huhtinen, Joakim Axelsson och Johan Gillesson som tränar laget.
  • Sonen Leo Cedergren är en av killarna i laget.
  • Hela laget från vänster: Hussein Al Hassan, Leo Cedergren, Arvid Mårtensson, Jonathan Fors, Marco Garofalo, Masoud Saadoo, Ted Norberg, Yonis Shino och målvakten Carl Axelsson.
  • Roger Franzén och Joel Cedergren lägger upp taktiken för GIF Sundsvalls A-lag.

Under vardagen jobbar han som tränare för GIF Sundsvalls A-lag.
Under fritiden jobbar han som tränare för GIF Sundsvalls pojklag.
Joel Cedergren varvar jobbet på elitnivå med ett liknande uppdrag – fast på en annan nivå.
– Utan resultat har jag inget jobb. Här är det inte väsentligt, säger han.

Annons

Inför säsongen 2013 tog Joel Cedergren över GIF Sundsvall tillsammans med Roger Franzén efter att klubben åkt ur Allsvenskan under ledning av Sören Åkeby.

Ett par år tidigare inleddes en annan tränarbana för Cedergren, när äldste sonen Leo började spela fotboll i GIF Sundsvall med de andra pojkarna födda 2004.

– Jag har tränat dem sedan de var sex-sju år och nu är de elva år. Min son är med, annars hade jag inte varit med. Vi delar upp killarna i jämna lag och så gör vi länge till. Vi toppar inte utan försöker få dem att utvecklas, säger han.

Laget består av 25 spelare men jobbet som tränare på elitnivå gör att Cedergren inte hinner vara med på alla träningar eller matcher.

– Det går inte när vi är ute och reser. Ungefär hälften till tre fjärdedelar är jag med på här, säger Cedergren som uppmanar spelarna att tävla mot sig själva när de leder med 10–0 i halvtidpausen på en Drakcupenmatch.

Skillnaderna och likheterna mellan jobbet med ett lag i Allsvenskan är många för en tränare på pojklagsnivå.

– Den största skillnaden är väl hur man måste kommunicera. Det är helt olika nivåer av kunskap och man får anpassa kommunikationen utifrån vilka man möter. De här killarna är elva år och håller på att lära sig grunderna i fotboll. Sedan finns det stora likheter då det handlar om utveckling och att försöka få ut det bästa av dem.

Vad är det bästa med att träna de yngre killarna?

– Att det är en sådan explosiv utveckling med ett stort lärande och jag kan inte säga att jag saknar något med de yngre. Sedan är det en annan anspänning under en A-lagsmatch som jag inte har här. Resultaten är viktiga där för utan det har jag inget jobb. Här är det inte väsentligt.

Vissa träningsmetoder har han tagit med från A-laget men i det stora hela får han anpassa sig till de yngre.

– Det är unga killar som inte kan lika mycket fotboll men de ska bli vuxna snart. Vi formar fotbollsspelare men formar också en god medborgare på något sätt. Så är det i ett föreningsliv och jag tycker det viktigt, säger Joel Cedergren, som är en av lagets fyra tränare.

Är det annorlunda mot att jobba med Roger Franzén?

– Haha, jag och Roger är heltidsanställda och här är det på fritiden. Vi har en idé här och där om vad vi vill utveckla och vill göra det bra utifrån våra förutsättningar. Var vi ligger i serien har inte jag koll på för jag följer inte tabellen. Det viktigaste är att alla killar har möjlighet att bli så bra de kan bli.

Mer läsning

Annons