Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EM-kvalet: Segern ska tas genom snabbare spel

Anfallarna ska vara snabbare och försvararna ska hålla koll på Polens "Messi" -Ewa Pajor. Så ska Sverige ta sin andra raka EM-kvalseger i fotboll. Det blev 3-0 mot Moldavien i torsdags, men även om segern var solklar var inte Sveriges förbundskapten Pia Sundhage riktigt nöjd. (TT)

Annons

Det blev 3-0 mot Moldavien i torsdags, men även om segern var solklar var inte Sveriges förbundskapten Pia Sundhage riktigt nöjd. Hon vill ha mer fart i det nya spelsystemet 4-3-3.

– Vi löpte en hel del även mot Moldavien, men vi kan göra det ännu bättre, säger Sundhage och tar lärdomarna från VM i somras som exempel.

– Vi måste ha fart, för vi har snabba spelare.

Tanken med det nya spelsystemet är att utnyttja vindsnabba anfallare som Lotta Schelin och Sofia Jakobsson bättre. Men även anfallskollegan Olivia Schough, som tidigare ofta spelat på yttermittfältet, välkomnar förändringen.

– Det blir ju som en mix av de båda positionerna, de tre där uppe ska röra sig hela tiden, säger Eskilstunaanfallaren, som gjorde mål efter bara 15 sekunder mot Moldavien.

– Jag tror att det kan ställa till med problem, särskilt i Polens backlinje. Vi kan nog lura dem lite.

Dagens kvalmotståndare på Gamla Ullevi, Polen, har aldrig spelat i ett stort mästerskap men beskrivs som ett lag på uppgång och dess U17-landslag tog EM-guld för två år sedan. Sverige mötte Polen i det senaste VM-kvalet och vann med 2-0 hemma och 4-0 borta. Men det unga polska landslaget har utvecklats sedan dess, enligt Nilla Fischer.

– Vi måste ta dem på största allvar. Det är ett bra lag som är på uppgång, om man bortser från senaste matchen de spelade, säger den svenska mittbacken.

Senast, i förra veckan, blev det förlust med 0-5 mot Belgien.

Polen har en stor stjärna i 18-åriga Ewa Pajor som kallas för Polens Messi efter den argentinske fotbollsikonen Lionel Messi.

– Vi måste ha lite extra koll på henne, säger Nilla Fischer, lagkamrat med anfallstalangen i Wolfsburg.

– Hon är en teknisk lirare som är bra på instick och har bra blick för spelet.

Mer läsning

Annons