Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En 120 minuter lång plåga

/

En ny fest, en ny sommarnatt med sprudlande fotbollsunderhållning.
Nej. Argentina och Holland bjöd inte upp till dans, inte förrän det hela var över efter 120 minuters plåga.

Annons

Det är lätt att backa bandet till den tyska kölhalningen av Brasilien.

Det är svårt att förstå att en semifinal kan vara så andefattig och händelselös.

När Jasper Cillessen står för de fräckaste och mest sevärda dragningarna är det illa. Inget ont om den gode Jasper, men han är Hollands målvakt.

Av Leo Messi fick vi i praktiken inte se någonting. De första riktiga löpstegen tog han när den 120 minuter långa promenaden var över, när han satt sin straff och satt riktig press på Holland.

Louis van Gaal valde att inte spela ut sitt ess från kvartsfinalen. Tim Krul fick inte komma in.

Jasper Cillessen försökte psyka sina motståndare på samma osympatiska sätt som Krul, men var aldrig speciellt nära att ta någon av de argentinska straffarna.

Brasilien och Tyskland gjorde sammanlagt åtta mål i sin semifinal.

Argentina och Holland mäktade med sex, efter 120 minuters spel och åtta slagna straffar.

Det säger en del om hur tam den här duellen var. Det var paltkoma, det var lika proppmätt som Sergio Agüero såg ut.

Men att den här nattens duell skulle lukta som en sur disktrasa var ändå väntat.

Att bjuda på en uppföljare till 7–1-klassikern var på förhand omöjligt och jag satt lite och hoppades att det skulle bli en holländsk seger. Inte för att jag är förtjust i vad Arjen Robben gör när han väl blivit av med bollen. Utan för att lördagens match om bronset skulle kunna bli hur häftig som helst.

Brasilien–Argentina var drömfinalen på förhand. Det kunde ha blivit en match om tredjepriset som hade överglänst finalen.

Nu blev det i stället helgdueller som inte känns lika lockande. Knappt ens läcker.

För inte kommer jag ligga sömnlös och fundera på hur det kommer att gå mellan Brasilien och Holland, och inte kommer jag grubbla mig gråhårig över hur finalen kommer att sluta.

Tyskland tar det här nu. Argentina må vara oändligt mycket mer organiserat än vad Brasilien var i semifinalen, Argentina har sin superstjärna kvar. Även om Leo Messi var nästintill lika osynlig som den frånvarande Neymar var i sin semifinal. Och då är det illa för den lille liraren som suktar efter ett VM-guld mer än någon annan.

Tyskland har, förutom ett fantastiskt självförtroende, ett dygns mer vila. Och de slapp 120 minuters plåga. Det gjorde inte vi hemma i de svenska tv-sofforna.

Mer läsning

Annons