Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Johansson med från start

/

Med tre landskamper bakom sig står Erik Johansson inför sitt fotbollslivs tuffaste uppgift.
I sin första tävlingslandskamp kliver han in som mittback bredvid Andreas Granqvist i EM-kvalmatchen mot Moldavien.
GIF Sundsvall-produkten Emil Forsberg sitter på bänken.

Annons

När startelvan släpptes vid lunchtid var Johanssons medverkan ett faktum: Så här ställer Sverige upp i Chisinau i kväll:

Andreas Isaksson – Pierre Bengtsson, Andreas Granqvist, Erik Johansson, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Kim Källström, Albin Ekdal, Erkan Zengin – Zlatan Ibrahimovic, Isaac Kiese Thelin.

"Killarna är spända på att dra igång nu, det är en oerhört viktig match ikväll. Vi känner en viss press såklart men det är bara härligt, vi är laddade. Vi hoppas också på bra stöd av de cirka 500 svenska supportrar som har rest ner för att se matchen", säger landslagets spelaransvarige Marcus Allbäck till förbundshemsidan.

Mikael Antonsson reste hem till Köpenhamn med en trasig ljumske. Tänkte ersättaren Pontus Jansson gick på torsdagens träning omkring i löparskor med en höftböjare som inte mår så bra.

Det öppnade för alternativ nummer tre.

Erik Johansson – som bara har tre landskamper bakom sig.

Inte orolig

Förbundskapten Erik Hamrén är inte orolig för den orutinen hos Johansson.

– Erik var strålande under januariturnén, en av våra bästa spelare, inte minst mot ett kvalificerat motstånd som Elfenbenskusten. Pontus gjorde en bra match mot Frankrike och han har den fördelen att han spelat en match med Andreas Granqvist, sade han dagen före matchen.

– Men jag har stor tillit till båda, även om de inte har många tävlingslandskamper.

De senaste åren har förbundskaptenen laborerat flitigt med mittförsvaret, emellanåt medvetet, andra gånger har han varit så illa tvungen på grund av skador.

– Jag börjar bli van i den rollen. Under min tid har det varit mycket ändringar där utan att jag har önskat det.

Bra självförtroende

Andreas Granqvist vill heller inte göra någon större affär av skadorna som drabbat mittbackarna.

– Vi får se vem som spelar, men jag känner en trygghet i mig själv, har bra självförtroende. Det är så pass bra konkurens här så det ska inte vara något bekymmer vem som spelar. Jag tyckte att det fungerade bra med Pontus mot Frankrike, men vi får se vem Erik Hamrén väljer, sade han på torsdagen.

Nu valde Hamrén alltså Erik Johansson. Och dessutom ett 4–4–2-system med Isaac Kiese Thelin tillsammans med Zlatan Ibrahimovic i anfallet. Något som Ibrahimovic såg fram mot vid onsdagens presskonferens.

– Jag är positivt inställd att få spela med honom. Isaac är stark och jobbar hårt i närkamperna. Då kanske jag kan spara kraft till det jag är bättre på, sade Ibrahimovic.

Emil Forsberg sitter på bänken från start och i stället finns Erkan Zengin med i startelvan.

Mer läsning

Annons