Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett stort steg närmare EM

/

Moskva, nästa.
Fotbollslandslaget åker hem till Pontus Wernbloom i september.
En poäng mot Ryssland där och det ska mycket till för att missa en direktplats till EM nästa sommar.

Annons

Klara 3–1 mot Montenegro var inte den lätta promenad i parken som siffrorna måhända antyder. Sju fenomenala minuter i slutet av första halvlek var den stora behållningen på Friends, minuter som säkrade de tre poängen i EM-kvalet.

Minuter att minnas. Rätt många av de övriga var det inte. Men det viktigaste inför höstens avgörande är att Sverige står kvar som grupptvåa på 12 poäng, fyra efter Österrike, fyra före Ryssland. Kan landslaget undvika förlust den 5 september alternativt slå Österrike några dagar senare krävs det genomklappningar mot Liechtenstein (borta) och Moldavien (hemma) i oktober för att EM-slutspelet ska missas.

Tålamod är en sak, en dygd även i fotboll, ängslan en annan. Ibland kan de vara förvirrande lika på en fotbollsplan och vilket det egentligen handlade om de första 20–25 minuterna på nationalarenan var svårt att avgöra. Kanske en mix av båda.

Kanske något tredje.

Försiktighet?

Eller ska vi säga brist på självförtroende?

Energi, rörelse, fart i passningarna och verkligen våga. Vilken spelare du än pratade med inför matchen nämnde någon eller några av de ingredienserna eller rubbet, men det var mycket snack och lite verkstad över det hela rätt länge, när det verkligen kom till kritan sent på söndagskvällen.

Erik Hamrén vankade av och an och slog ut med armarna. Zlatan Ibrahimovic bytte skor, Albin Ekdal sin sönderslitna tröja. Montenegrinerna gick in stenhårt i närkamperna, pressade överraskande högt och backade inte alls hem med större delen av laget.

Nästan en halvtimma gången stod matchen och vägde. I det läget missade Erik Johansson en nickduell. Pierre Bengtsson befann sig på fel sida av Stefan Mugosa som fick fritt fram mot Andreas Isaksson. 23-åringen från Kaiserslautern kunde ha skickat chockvågor runt om Friends och sänt ett, där och då, något vilset svenskt lag ut på en svår och besvärlig resa.

Mugosa?

Han sköt utanför.

Kort senare fick Bengtsson, Ekdal och Sebastian Larsson fart på fötter och tankar. Några eleganta kombinationer och Ekdal kom runt på högerkanten. Vid bortre stolpen mötte Marcus Berg inlägget med pannan. Nicken hamnade i Vukasin Poleksic bortre hörn.

Ett mål betyder mycket.

Här betydde det allt.

Sex minuter senare hade Zlatan Ibrahimovic skickat in landslagsmål 56 och 57. 2–0 drog han in från distans, ett lurigt skott som tog en knepig studs. Vid 3–0 serverades han av Larsson, en boll in från kanten. Ibrahimovic väntade kallt ut Poleksic innan han placerade bollen till vänster om denne.

38–40–44 – urladdningen klädd i matchminuter.

Kanske gick det för lätt, kanske var det för att 3–0 är en knepig ledning inte bara i ishockey, kanske berodde det på att det här landslaget gärna pendlar mellan ytterligheterna, oavsett vilket och hur som helst :det höll på att gå riktigt galet efter pausen.

Johansson rev ned Mugosa och Dejan Damjanovic slog in 3–1 på straff. Några minuter senare trodde nog Fatos Beciraj, tja, nog alla, att Montenegro skulle reducera och få kontakt men Isakssons fenomenala enhandsräddning stoppade det.

Matchens prestation, helt klart.

Kim Källström drog på sig en varning och missar mötet i Moskva.

Mer läsning

Annons