Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördubbling av damfotbollsspelarna i Medelpad

/

Mellan 2005 och 2014 har antalet damfotbollsspelare ökat med 117 procent i Medelpad. Det är den näst största ökningen i landet.
– 2008 ändrade vi reglerna och det har gett resultat, säger Helén Björk kanslichef Medelpads fotbollsförbund.

Annons

2008 slopade Medelpads FF de strikta reglerna som knöt en spelares ålder till vilken serie de skulle spela. Ett divisionsspel infördes där kunskap styr och inte ålder, en ändring som kritiserades då men som bevisligen har gett ett uppsving.

– Innan vi ändrade var det tufft för lag med tunnare upptagningsområde, de fick bara ha ett visst antal spelare på dispens från äldre lag. Det gjorde att det var svårare att hålla i gång lag, många lades ner på grund av spelarbrist, säger Helén Björk.

Hon menar att det divisionsspel som infördes 2008 är anledningen till att antalet fotbollsspelare ökat. Sammanlagt för dam och herr har antalet spelare i Medelpad ökat med 65 procent de senaste nio åren, den femte största ökningen i Sverige.

– Det är framför allt de lag som ligger i glesbygden som har klarat sig bättre med de nya reglerna, förr fick de söka dispens för varje spelare som de tog in från en annan åldersgrupp. Sen 2008 är det fritt att låna in från andra lag, säger Helén Björk.

Förbundet tittar till största delen på antalet lag som finns, även där en klar förbättring.

– Det är betydligt fler lag som finns kvar, det gör att fler har någonstans att spela längre och därför inte slutar, säger Helén Björk.

I hela landet är det bara Gestriklands FF som har ökat mer. Även sett till det totala antalet spelare för herr och dam är Medelpad bland de distrikt som ökat mest då bara Gestriklands FF och Göteborgs FF har ökat mer.

Mer läsning

Annons