Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsberg bakom allt

/
  • Emil Forsberg skriker ut sin glädje efter sitt första landslagsmål.

Emil Forsberg låg bakom det mesta när Sverige vann den första ronden mot Danmark i kampen om en EM-plats.
1–0. Emil Forsberg prickade in sitt första landslagsmål.
2–0. Emil Forsberg fälls och Zlatan Ibrahimovic dundrar in den efterföljande straffen.
2–1. Emil Forsberg rensar till en dansk hörna som Nicolai Jörgensen till slut reducerar på.

Annons

LÄS MER: Superfakta - här är Emil Forsbergs succématch i minsta detalj

Emil Forsberg har väntat på sitt första landslagsmål. Och det kunde knappast komma i ett viktigare läge, i en viktigare match.

"För mig är det de största matcherna i min karriär", sade Forsberg till ST dagarna innan den första duellen mot Danmark.

Och det blev succé, ett 1–0-mål med maximalt mycket GIF Sundsvall inblandat.

I en offensiv räd på högerkanten klackade Jimmy Durmaz till Micke Lustig som avancerade framåt och hittade en fristående Forsberg i straffområdet.

Sundsvallsprofilen klappade till direkt med en höger bredsida och inte ens den storspelade Kasper Schmeichel hade någon chans.

1–0 var ett faktum och Sverige kopplade greppet strax före paus.

– Det är alltid lika stort. Vi kom ned fint på kanten får den snett inåt bakåt och jag kan trycka in den i bortre. Vi kände att vi hade skapat chanser och kunde gott och väl ha gjort något till. Vi gör 2–0 i andra och blir kanske lite försiktiga efter det. Över hela är vi nöjd och vi tar med oss ett bra självförtroende till returen, säger Emil.

Och efter halvtid fortsatte Forsbergs framfart. Fem minuter in i andra halvlek fälldes han av Thomas Kahlenberg och domaren signalerade för straff.

Ett läge Zlatan Ibrahimovic förvaltade. Den svenske kaptenen dundrade bollen i sitt favorithörn, vid målvaktens högra stolpe. Schmeichel kastade sig åt rätt håll, men projektilen var ostoppbar: 2–0.

– Jag kommer inte ihåg så mycket, fick in bollen i straffområdet och fick en spark och det blev en straff, säger Forsberg.

Efter det hade Sverige bud på mer, men i stället är det Danmark som reducerar. Emil Forsberg rensar undan till en hörna som till slut Nicolai Jörgensen kan göra mål på. Ett mål på bortaplan.

– Vi drog oss ned lite och det kanske är ganska naturligt, vi var ändå stabila bakåt. Vi vinner mer 2–1 och när vi väl spelar gör vi det bra, vi tar med oss ett stort självförtroende, säger Emil Forsberg.

– Vi vinner matchen, men vi var väldigt trötta på slutet. Vi hade många bra chanser och gjorde två mål, men vi kunde ha gjort fler. Vi vann på hemmaplan, det var ett bra resultat och vid oavgjort går vi vidare, säger kapten Zlatan Ibrahimovic.

Emil Forsberg utsågs till bäste svensk och Danmarks målvakt Kasper Schmeichel bäste dansk.

– Skönt med en seger, men man är lite besviken att man släpper in ett mål när vi leder med 2–0. Många är trötta, många är slitna. Det var mycket anspänning när de tokkör offensivt, säger förbundskapten Erik Hamrén.

Emil Forsberg får beröm för sin ödmjuka inställning till livet och liret.

Och då konstaterar experten Hasse Backe.

– Han är sundsvallsbo och de är ödmjuka.

Mer läsning

Annons