Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gerhard Andersson om tiden med Patrik Carlgren i Brage

Gerhard Andersson var Patrik Carlgrens stöttning under två säsonger i Brage.
Nu spelar "adepten" U21-EM-final.
– Det har varit upp och ned under tiden, säger den tidigare målvaktskollegan.

Annons

Gerhard Anderssons karriär gick från Harmånger via Sund, Alnö, Hudiksvalls FF och Slätta till IK Brage, där han skapade sig ett namn som en av Superettans mest stabila målvakter under en mängd säsonger.

Patrik Carlgren stötte han på redan när den unge målvakten var 15–16 år och vittnar om en stark målmedvetenhet redan då.

– Träningsviljan ligger till grund för där han befinner sig i dag, säger Andersson.

2011 tillhörde Patrik Carlgren Falu FK, men tränade med Brage.

2012 blev han Gerhard Anderssons back-up och fick stå flera matcher när Andersson drabbades av en hjärnskakning.

Det hela kunde dock ha tagit ett tvärt slut när Carlgren kraschade på väg att hämta upp Andersson för en av målvaktsparets gemensamma bilfärder från Falun till Borlänge.

2013 valde Brage att satsa på Patrik Carlgren som förstemålvakt när Gerhard Andersson avslutade en karriär som innehållit sex säsonger i Superettan och en som andremålvakt i Gefle IF i allsvenskan 2005.

Via Svenska cupen-spel mot bland annat IFK Göteborg, där han scoutades av både U21-landslagets målvaktstränare Mats Svensson och AIK:s sportchef Björn Wesström, under våren 2013 nådde han både spel i U21-landslaget – inledningsvis som tvåa bakom Degerfors August Strömberg – och en sommartransfer till AIK, som ersättare till under våren avlidne förstemålvakten Ivan Turina.

På mindre än en säsong hade han sedan konkurrerat ut målvaktskollegan Kenny Stamatopoulos och tagit en ordinarie plats mellan stolparna i det svenska U21-landslaget.

– Han har tagit väldigt kloka beslut, konstaterar Gerhard Andersson.

Duon har fortfarande kontakt.

– Det är inte alls på samma sätt som det var för några år sedan, utan jag har sagt det till honom att jag finns alltid här om det är någonting och jag kommer att vara rak, ärlig varje gång även om svaren kanske inte är så roliga.

SE ÄVEN: Gerhard Anderssons hälsning till Patrik Carlgren.

LÄS MER: Så fostrade Falun två U21-EM-spelare.

Mer läsning