Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giffarnas alla Norgehistorier

/

Den norska invasionen i GIF Sundsvall har mer eller mindre kommit av sig.
I dagsläget finns det inte mer än en norsk "halvfigur" i föreningen; Lars Gerson. Mittfältsmotorn med lika delar norskt som luxemburgskt påbrå.
I Norge finns det fler profiler med Sundsvallsanknytning. Med Robert Lundström som det färskaste exemplet.
Här är listan på de norrmän som passerat GIF Sundsvall genom åren.
Och svenskarna som gått motsatt väg.
Dessutom finns det fem internationella profilerna som varit både här och där.

Annons

Svenskar i GIF Sundsvall och Norge

Mikael Lustig

Den spenslige högerbacken kom från Umeå FC som ett riktigt framtidslöfte inför säsongen 2005–2006. I Sundsvall tog han rejäla kliv och lämnade Medelpad för den norska storklubben Rosenborg sommaren 2008. Hur det gick för GIF efter det? Det glömmer vi inte – GIF åkte ur Allsvenskan. För Lustigs del blev det roligare. Han etablerade sig i RBK och var en av kuggarna under den svenska U21-succésommaren 2009. Lämnade Trondheim för Skottland, Glasgow och Celtic 2012. Har varit bofast i landslaget sedan dess – men är oerhört skadedrabbad.

Född: 1986.

Moderklubb: Sandåkerns SK.

Klubbar: Umeå FC, GIF Sundsvall 2005–2008, Rosenborg BK och Celtic FC.

Nu: Celtic FC sedan 2012 och redo att möta Malmö FF i Champions League-kvalet.

David Myrestam

David Myrestam gick samma väg som Micke Lustig, från Västerbotten, till Medelpad och vidare till Norge. Myrestam gjorde tre säsonger i GIF och gick från klarhet till klarhet. Var inledningsvis ifrågasatt, men växte oerhört mycket under tiden i Sundsvall. En stark och hårt jobbande vänsterback som lämnade GIF för Haugesund sommaren 2012. Hur det gick för GIF efter det? Det glömmer vi inte – GIF åkte på nytt ur Allsvenskan.

Född: 1987.

Moderklubb: Ersboda SK.

Klubbar: Mariehems SK, Umeå FC, GIF Sundsvall 2009–2012 och FK Haugesund.

Nu: FK Haugesund sedan 2012. Har spelat 16 av 18 matcher i Tippeligan den här säsongen.

Per Nilsson

Mittbackslöfte som tog rejäla kliv under åren i GIF Sundsvall. Lämnade för AIK och sedan tog Pelle klivet ut i Europa. Först till norska Odd Grenland, sedan vidare till tyskland och nu huserar han i Köpenhamn. Landslagsman relativt sent i karriären. Fyller 33 i höst.

Född: 1982.

Moderklubb: Stigsjö IK.

Klubbar: IFK Timrå, GIF Sundsvall 1999–2001, AIK, Odd Grenland, 1899 Hoffenheim, Nürnberg och FC Köpenhamn.

Nu: I FC Köpenhamn sedan 2014. Musikalisk mittback om alltid är med i landslagsdiskussioneran.

Robert Lundström

Högaktuell högerback som precis lämnat GIF Sundsvall efter sju utvecklande säsonger och tagit steget från barndomsstaden till Oslo. Har haft en oerhörd utveckling de senaste säsongerna i och med att han började ta fotbollen på större allvar med fokus på mat, träning och sömn. Målmedvetenheten har gett resultat och Lundström har under de senaste säsongerna tillhört truppens bästa spelare. Offensiv och oerhört kvick.

Född: 1989.

Moderklubb: Kubikenborgs IF.

Klubbar: IFK Timrå, Medskogsbrons BK, GIF Sundsvall 2009–2015 och Vålerenga IF.

Nu: Vålerenga IF sedan i tisdags. Debuterade mot Tromsö i fredags..

Pontus Engblom

En IFK-produkt från "Emil Forsberg-generationen" som lämnade Sundsvall för AIK utan att passera GIF. Men den kvicke forwarden kom tillbaka två gånger om, på lån både 2011 och 2013. Historisk i Solna som den 500:e AIK-spelaren någonsin. Inledde sitt äventyr i Norge tillsammans med David Myrestam i Haugesund, nu tar han, efter rejäla skadeproblem, ett nytag i sin andra norska klubb; Sandnes Ulf.

Född: 1991.

Moderklubb: IFK Sundsvall.

Klubbar: AIK, Väsby United, Västerås, GIF Sundsvall 2011 och 2013, FK Haugesund och Sandnes Ulf.

Nu: Sandnes Ulf sedan 2015. Toppar skytteligan i den norska motsvarigheten till Superettan den här säsongen med tolv mål. Laget Sandnes Ulf är tvåa, fyra poäng efter Sogndal.

Joel Cedergren

Det blev 155 matcher på mittfältet för Joel Cedergren. 155 matcher och ett mål. Men det var inte som spektakulär målskytt "Sheriffen" värvades och gjorde sig känd; Cedergren var en hård men rättvis mittfältare som aldrig vek ned sig. Nu tränare i GIF tillsammans med Roger Franzén.

Född: 1974.

Moderklubb: IFK Mora.

Klubbar: IK Brage, Halmstads BK, GIF Sundsvall 2000–2004 och 2007–2008 och Sogndals IF.

Nu: Tränare i GIF Sundsvall sedan 2012.

Mattias Nylund

En tuff, orädd vänsterback med fin inläggsfot. Gjorde sin A-landskamp mot Mexiko under tiden som GIF-spelare. Har varit i klubben i tre omgångar som spelare och även varit juniortränare. Gjorde ett tidigt försök som utlandsproffs när han drog till Österrike 1999.

Född: 1980.

Moderklubb: Söråkers IF.

Klubbar: SC Josko Ried, GIF Sundsvall 2000–2001, 2004–2005 och 2010, IFK Timrå, AIK, Aalesunds FK, Trelleborgs FF och Östavalls IF.

Nu: juniortränare och spelarutvecklare i Egersunds IK.

Fredric Lundqvist

Spelskicklig och kvick högerback som tog imponerande kliv under sina säsonger i GIF. Blev liksom Mattias Nylund landslagsman under tiden i Sundsvall. Lämnade Sundsvall för Stavanger där han klarade läkarundersökningen på målfoto. Väl där blev det bara fem matcher på två säsonger innan karriären tvingades till ett slut.

Född: 1976.

Moderklubb: Gammelstads IF.

Klubbar: Lira Luleå BK, IFK Luleå, GIF Sundsvall 2000–2005 och Viking Stavanger.

Nu: Jobbar som brandman hemma i Luleå.

Fredric Lundqvist: "Jag bor i Luleå och flyttade hit efter att kontraktet i Stavanger gick ut 2007. Jag jobbar som brandman och följer Giffarna väldigt noga, läser det som skrivs och ser de flesta matcherna på tv. Har hittills bara lyckats se en match live och det var AIK borta – tyvärr. Jag har fru och två barn och sonen William spelar i IFK Luleå P07 som jag följer som en lycklig förälder. Fyraåriga Tuva har väl något år kvar innan hon börjar".

Granit Buzuku

Skönsbergs stolthet som inte fått sitt genombrott i Giffarna. Har funnits med i A-lagstruppen sedan 2011, men utan att lyckas. Utlånad till Egersund under första halvan av 2015. Nu tillbaka med revansch i blick.

Född: 1996.

Moderklubb: GIF Sundsvall.

Klubbar: Medskogsbrons BK, GIF Sundsvall 2011–2015 och Egersunds IK.

Nu: GIF Sundsvall sedan sommaren 2015.

Andreas Lindberg

Rejäl och välväxt målvakt som kämpade med Fredrik Sundfors om platsen mellan stolparna. Stenhård och skoningslös i sina utboxningar. Det fick flera av de egna mittbackarna befara. Kom från IFK Norrköping och återvände dit efter den första tiden i Ranheim.

Född: 1980.

Moderklubb: IFK Viksjö.

Klubbar: IFK Norrköping, GIF Sundsvall 2006–2008, Ranheim och IFK Norrköping.

Nu tillbaka i Ranheim och har vaktat målet i fem av säsongens matcher så här långt.

Mirza Durakovic

Arbetsvillig mittfältare som kom till GIF från norska Nybergsund inför säsongen 2009. Dit lånades han även tillbaka när han inte slog sig in i Giffarnas lag i Superettan. Gjorde ingen större succé i Sundsvall.

Född: 1982.

Moderklubb: Degerfors IF

Klubbar: IFK Ölme. Carlstad United, Nybergsund IL och GIF Sundsvall 2009–2010.

Nu: Har tränat Carlstad United och FBK Karlstad.

Peter Olofsson

Blev tidigt en hjälte i Sundsvall när han 1999 sköt Giffarna till Allsvenskan i Umeå FC:s tröja. Kvick ytter som vann den interna skytteligan 2005.

Född: 1975.

Klubbar: Vännäs AIK, Umeå FC, Bryne FK, GIF Sundsvall 2003–2005, BK Häcken, BK Skottfint.

Moderklubb: Spölands IF.

Nu: Avslutade karriären i BK Skottfint.

Erkan Saglik

Snabb och tuff mittback. Lämnade GIF för turkiska Kocealispor efter säsongen 2009 i en övergång där GIF sannolikt aldrig fick en endaste krona. Och inte en turkisk lira heller för den delen.

Född: 1985.

Moderklubb: Västra Frölunda.

Klubbar: IFK Göteborg, GIF Sundsvall 2006–2009, Kocealispor, Nybergsund IL, Syrianska FC, Emirates Club, Al-Salmiya och Varbergs BoIS.

Nu: Ordförande i Västra Frölunda och spelare i föreningens division III-lag.

Anders Grönhagen

En av de större GIF-profilerna genom tiderna – både som spelare och ledare. Har tagit klivet upp i Allsvenskan tre gånger med GIF Sundsvall, en gång som spelare och två gånger som ledare. Som spelare blev det 18 landskamper mellan 1976 och 1979. I Norge tränade han Fredrikstad FK under tre säsonger.

Född: 1953.

Moderklubb: Kramfors-Alliansen.

Klubbar, som spelare: GIF Sundsvall 1973–1975 och 1984–1985 och Djurgårdens IF. Som tränare: GIF Sundsvall 986–1989 och 1999–2001, IFK Sundsvall, Djurgårdens IF, IF Elfsborg, IF Brommapojkarna och Fredrikstad BK.

Nu: Sitter i Djurgårdens ledning.

Magnus Powell

En kraftfull forward som avrundade karriären som mittback och assisterande tränare i GIF Sundsvall. Uppvuxen i Örnsköldsvik och var målvakt i Ångermanlands lag som vann TV-pucken 1988. I ett lag där Peter Forsberg och Markus Näslund dominerade. Vann SM-guld med Helsingborg 1999 innan flyttlasset gick till Norge för första gången. Det blev åtta år i väst innan sejouren i Sundsvall. Vände tillbaka till Norge för att träna Lilleströms juniorer.

Född: 1974.

Klubbar: Örebro SK, Helsingborgs IF, Lilleström SK, FC Lyn Oslo och GIF Sundsvall 2008.

Nu: Huvudtränare i Egersunds IK med god hjälp av Mattias Nylund.

Norrmän i GIF Sundsvall

Tommy Bergersen

Vass frisparksskytt som gick under smeknamnet "Vänstersläggan från Mo". Kreativ mittfältare som gjorde flera bra säsonger i GIF Sundsvall.

Född: 1972.

Moderklubb: Bossmo og Ytteren.

Klubbar: Bryne, FC Lyn Oslo, Viking, Bodö/Glimt, GIF Sundsvall 2002–2005 och Bryne.

Nu:

Öyvind Svenning

Kom till Sundsvall som forward, återvände till Norge och Viking som ytterback. Var ett tag stekhet på marknaden med klubbar som Feyenoord och Southampton efter sig, men skador rubbade cirklarna. Så allsidig och användbar på planen att han kallade sig själv "en potatis". "Jag går att använda till allt", sade han.

Född: 1980.

Moderklubb: Åfjord/Stokköy.

Klubbar: Byåsen, Rosenborg BK, Moss FK, GIF Sundsvall 2002–2005, Viking FK och Randaberg IL.

Nu: Fotbollspensionär på grund av knäskador. Jobbaar på tv-företaget Altibox.

Öyvind Svenning: "Allt är bra med mig, jag bor i Stavanger med min familj som består av min fru och våra tre pojkar. Jag spelar ingen fotboll längre på grund av trasiga knän, men följer grabbarna som tränare och coachar andra barn i klubben Sandnes Ulf också. Jag jobbar på Altibox med att köpa in sport och film till tv. Och så såg jag att GIF slog Bajen med 3–0!".

Tom Kåre Staurvik

En fantastisk bollbegåvning som kallades "Lejonkungen". Mittfältare som även spelade mittback emellanåt med ett tillslag få förunnat. Bestämt och principfast i sin uppfattning om hur fotboll egentligen ska spelas – och den uppfattningen delades inte alltid av tränaren. "Han kunde ha spelat i Bayern München om han bara hade velat", sade Per Joar Hansen om talangen som aldrig gav sig själv chansen att blomma ut. Staurvik lämnade GIF efter att det skurit sig helt med just tränare Hansen.

Född: 1970.

Moderklubb: FK Bodö/Glimt.

Klubbar: Rosenborg, NAC Breda, Bodö/Glimt, Shanghai Shenhua FC, GIF Sundsvall 2002–2003 och Fauske/Sprint.

Nu: Är tillbaka hemma i Bodö och tränar Grand Bodös damlag.

Christian Brink

En kraftfull mittback som aldrig gav sig en tum. Ledargestalt med enorm vinnarskalle. Spred skräck i offensiven när han forcerade in bollar i motståndarmålen under slutminuterna. En lagkapten i GIF – fast utan den officiella bindeln runt sin vänstra svällande och tatuerade biceps.

Född: 1983.

Moderklubb: Stord IL.

Klubbar: Stord/Moster, Sogndal, Lyn, GIF Sundsvall 2009–2012 och Sarpsborg 08.

Nu: Har lagt av med fotbollen och flyttat tillbaka till hemstaden Stord som ligger strax söder om Bergen.

Christian Brink: "Jag pratade lite med Robert om Vålerenga och Oslo och jag tror att han kan få en riktigt kul tid framöver. Själv har jag det bra, jag har flyttat hem till Stord och lagt av med fotbollen och är numera chef för två bolag, Avis biluthyrning och Assistanskåren. Vi håller till i Stord och David Myrestams stad Haugesund. Dagarna går i stort sett åt till jobb och familj. Men jag försöker att hålla i gång med lite löpning så att jag inte blir för stor. Jag kollar såklart alla resultat från Giffarnas matcher och försöker se målen på Fotbollskanalen."

Roger Risholt

Hårt arbetande mittfältare. Tuff när det behövdes och elegant när det krävdes. Fick inte överdrivet mycket förtroende i GIF Sundsvall efter att ha kommit lite på kant med Sören Åkeby. Gjorde tre A-landskamper för Norge.

Född: 1979.

Moderklubb: FK Arendal.

Klubbar: Start, Fredrikstad, AGF Aarhus, BK Häcken, Tromsö, Kongsvinger, Fredrikstad och GIF Sundsvall 2011–2012.

Nu: Är tillbaka i Fredrikstad och spelar fortfarande som 36-åring. Har gjort två matcher i den norska motsvarigheten till Superettan den här säsongen.

Roger Risholt: ”Jag spelar fotboll i Fredrikstad för tredje gången i min karriär och har ett kontrakt som går ut 2016. Både jag och min sambo trivdes väldigt bra i Sundsvall. Jag följer hur det går för Giffarna.

Lars Gerson

Ett av få nyförvärv i GIF Sundsvall inför den här säsongen och den som gått rakt in i startelvan. Bollsäker och passningsskicklig mittfältare som representerar Luxemburg på landslagsnivå. Ett av länderna Sverige har i VM-kvalet till Ryssland 2018.

Född: 1990.

Moderklubb: Kongsvinger IL.

Klubbar: IFK Norrköping och GIF Sundsvall.

Nu: GIF Sundsvall sedan 2015.

Per Joar Hansen

En filosofisk, välutbildad och begåvad profil som ställde höga krav på sina spelare. Lämnade GIF efter att ha klarat klubben kvar i Allsvenskan 2003. Hansen ville hem till familjen i Norge och så var han inte nöjd med den sportsliga utvecklingen i GIF. Återvände 2008 men fick sparken tillsammans med Mika Sankala. Sören Åkeby klev in som ersättare.

Född: 1965

Klubbar, som spelare: Mosjöen IL, Steintjer FK, Roseborg BK, Umeå FC, Stjördals Blink, Strindheim IL, Byåsen IL, Fram Skatval, IL Varden och Kovlands IF. Som tränare: Strindheim IL, Byåsen IL, IL Varden, GIF Sundsvall 2001–2003 och 2008, Rosenborg BK, Aalesund FK, Ranheim och Norges U21-landslag.

Nu: Fick sparken från Rosenborg sommaren 2014 efter "manglende utvikling og dårlige prestasjoner".

Per Joar Hansen: "Nu är jag på Norges toppfotbollscenter och jobbar med att hitta influenser från de bästa klubbarna i världen och överför de idéerna till norska toppklubbar. Det är intressant och spännande; forskning, kunskap, metodik och uppfinningsrikedom. Jag besökte GIF i somras och hade ett bra snack med Urban, Joel och Franzén. De har gjort ett mycket bra jobb och jag är säker på att GIF spelar i Allsvenskan 2016".

Jan Halvor Halvorsen

En jätte i flera dimensioner. Lyckades inte alls i Giffarna med sin säregna stil. Kom till Sundsvall efter att ha signerat ett treårskontrakt, lämnade åtta månader senare. En härdsmälta mot Halmstad blev droppen. "Jag kan inte leva med att spelarna uppträdde som de gjorde mot Halmstad", sade han då. Är tillbaka i Norge men har även hunnit med att vara assisterande tränare till Hasse Backe i New York Red Bulls.

Tränare 2005

Född: 1963.

Moderklubb: Pors.

Klubbar, som spelare: Eik Tönsberg, Jerv, Brann, Start, Hertha Berlin, AGF Århus, Sogndal, Rosenborg och Byåsen. Som tränare: Byåsen, Start, GIF Sundsvall 2005, Notodden, New York Red Bulls och Bodö/Glimt.

Nu: Tränar Bodö/Glimt med hyfsad framgång. Laget huserar i mitten av Tippeligan.

Fem andra internationella profiler som passerat både GIF Sundsvall och Norge

Hannes Sigurdsson (GIF Sundsvall 2008–2011)

Mångmiljonförvärv och skadedrabbad isländsk jätte som kom till Sundsvall från Viking FK och även spelat med Sandnes Ulf.

Sverrir Gardarsson (GIF Sundsvall 2008–2009)

Isländsk mittback som inte kom rätt i Sundsvall under sina skadefyllda säsonger. Kom från Hafnarfjördur dit han även återvände. Hade tidigare varit i norska Molde.

Robert Mambo Mumba (GIF Sundsvall 2007–2010)

Kenyansk landslagsman som kom till GIF från Viking FK via BK Häcken. En kraftfull central mittfältare som emellanåt fick agera mittback i GIF. Spelar division II-fotboll på Gotland med Gute FC.

Ali Gerba (GIF Sundsvall 2005)

Kamerunsk kanadensare som gjorde succé i GIF, men utan att lyckas hålla GIF kvar i Allsvenskan. Såldes till IFK Göteborg för fina pengar där han inte alls lyckades. Lånades ut till Odd Grenland. 2011 avslutade han karriären där allt började – i Montreal Impact.

Bala Garba (GIF Sundsvall 2003)

Gänglig nigerian som lämnade GIF för norska Start under mycket uppmärksammade förhållanden 2003. Var en gullegris bland supportrarna innan det. Nu nämns han med avsky.

Mer läsning

Annons