Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giffarnas ex-kapten om EM-kvalbragden: "Hela Islands befolkning blev galna"

/

Det kallas för en av historiens största skrällar.
När Island säkrade EM-kvalplatsen fanns GIF Sundsvalls före detta lagkapten Ari Skúlason på plan.
– Det känns fantastiskt, jag tror inte att vi fattar vad vi har gjort, säger Skúlason.

Annons

Aldrig någonsin har lilla Island deltagit i ett fotbollsmästerskap. Efter 0–0 hemma mot Kazakstan i söndags var dock skrällarnas skräll ett faktum. 2016 spelar Island EM i Frankrike. I truppen fanns både GIF-mittfältaren Rúnar Sigurjónsson och ex-Giffaren Skúlason.

– Det här är helt otroligt, säger Skúlason.

Hur var det att vara inne på planen och veta om att ni kunde säkra platsen?

– Man tänkte självklart på det. Vi visste att 0-0 räckte. Samtidigt vill man vinna gruppen, nu har vi två matcher kvar och kan spela utan stress.

Vad har ni fått för reaktioner hemma?

– Hela Islands befolkning blev galna.

För två säsonger sedan lämnade Skúlason Sverige och GIF Sundsvall för den danska klubben Odense, men under sin resa mot EM-platsen har han fått en svensk förbundskapten: Medelpadsonen Lars Lagerbäck. En man som ny hyllas både i Sverige och på Island.

– Lasse har erfarenheten, respekten och lugnet som vi behövde. Jag tycker att han har gjort ett fantastiskt jobb. Han har utvecklat oss från dag ett. Vi var ju nära att ta oss till VM direkt, men det var kanske bra att vi inte gick dit för nu blev vi ju klara för EM.

Samtidigt undrar man ju vad hemligheten med er islänningar är? Ni är stora i handbollsvärlden, just nu spelar ert basketlandslag EM och så fotbollslandslagets skräll?

– Det är mentaliteten som vi har. Vi har en go mentalitet, sedan har vi duktiga tränare på alla nivåer. Redan när man är 5-6 år får man bra och utbildade tränare.

Ert avancemang beskrivs som en saga. Är du själv överraskad över att ni tagit platsen?

– Jag är inte överraskad. Vi hade som mål att gå vidare. Visst var det svårt men vi trodde på det. Självklart var det en skräll när vi slog Holland, men vi har både bra individuella spelare och ett bra lag.

Vad är drömmen nu?

– Nu hoppas jag såklart att jag får spela i EM.

Mer läsning

Annons