Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstgräs – ett naturligt val

Annons

Doften av en nyklippt gräsplan är någonting speciellt och de flesta av oss som spelat fotboll föredrar nog att springa ut på en jämn och tät gräsmatta i stället för en konstgräsplan, men den här säsongen kommer de allsvenska fotbollsspelarna för första gången någonsin att få spela på konstgräs oftare än vanligt gräs.

129 av de 240 allsvenska matcherna kommer att avgöras på konstgjort underlag, det är ett rekord och debatten om konstgräs mot naturgräs har tagit ny fart.

Under den allsvenska upptaktsträffen för några veckor sedan "hånade" Helsingborgs IF konstgräslagen genom att dela ut påsar med gräsfrön i. Det var en rolig pik med glimten i ögat, och självklart ska Helsingborgs IF fortsätta spela på riktigt gräs när de har förutsättningarna att hålla underlaget i bra skick – men den verkligheten gäller långt ifrån alla lag i Allsvenskan.

Man kan diskutera om alla lag som nu spelar på konstgräs verkligen behöver det, till stor del är det en ekonomisk fråga då konstgräset möjliggör för fler lag att träna året runt och kan samsas om samma plan, men för mig är konstgräset en naturlig del av Allsvenskan och det är svårt att ta det på allvar när spelare i olika lag söderöver går ut och sågar konstgräset.

I en drömvärld skulle de allsvenska lagen kunna träna och spela på konstgräs under den period då klimatet inte tillåter annat, för att sedan gå över på naturgräs. De förutsättningarna finns inte nu och därför finns inget annat alternativ än att allsvensk fotboll till viss del spelas på konstgräs. Det gör det möjligt att spela på ett bra underlag hela året, förlänger den svenska säsongen så den liknar övriga Europa och borde leda till bättre fotbollsspelare.

Ett argument som många använder mot konstgräset är att svensk fotboll hamnar efter övriga Europa då de stora ligorna inte spelar på konstgräs. Det är sant, men när inte ens Malmö FF kunde få fram en bättre gräsmatta under Champions League-matcherna i höstas än att de bötfälldes av Uefa så talar det sitt tydliga språk.

Eller som Hammarbys tränare Nanne Bergstrand utrycker sig om konstgräsdebatten: "Numer föredrar jag konstgräs. Ska vi utveckla svensk fotboll behöver passningsspelet gå snabbare, och då behöver vi tillräckligt bra underlag. Fördelen med naturgräs då? Doften.."

Mer läsning

Annons