Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala fotbollssäsongen är över – så gick det

Under den gångna helgen tog fotbollssäsongen slut för våra lokala lag, nu är det bara GIF Sundsvall som är i gång i seriespel och jagar en allsvensk plats.
Sporten har granskat tabellerna och gått igenom statistiken.
Här är facit från årets fotbollssäsong i Medelpad.

Annons

Division II Norrland, Herr

Kommentar: Ånge IF var nykomling i serien men lyckades ändå vara med i toppen under stora delar av säsongen. Under de tio första matcherna var Ånge obesegrat, men hösten var inte lika stark och trots flera spektakulära värvningar som Pekka Lagerblom och CH Jagne föll laget tillbaka till en fjärdeplats.

För Selånger, som kom från division I men hade en till stora delar ny spelartrupp, var våren tung. Man valde att göra en förändring på tränarsidan och Jonas Vestring tog över huvudansvaret efter Bert Stålberg. Laget lyckades sedan säkra kontraktet med god marginal och spelar division II-fotboll även nästa säsong.

Division III Mellersta Norrland, Herr

Kommentar: IFK Timrå siktade högt och ville vara med i toppen efter en stark säsongsöppning med två 3–0-segrar. Sedan kom tre förluster på fyra matcher och Timrå hakade aldrig på i toppstriden. Laget blev femma till slut, men var långt efter seriesegrande Sollefteå som imponerade stort. Martin Vestin och Jonas Wallerstedt blev Timrås främsta målskyttar med åtta mål vardera, detta trots att Wallerstedt missade stora delar av säsongen på grund av hans pilotutbildning.

Division III Södra Norrland, Herr

Kommentar: För de lokala lagen i den här serien gick det tungt. Detta trots att Kubikenborg inledde säsongen riktigt bra och var med i toppen av serien. Laget rasade sedan ihop fullständigt på höstsäsongen och säkrade inte nytt kontrakt förrän i den sista omgången. Fredrik Törnqvist var viktig för Kuben med sina 12 mål, och lagkaptenen Martin Fors klev fram i sista omgången och gjorde två mål när kontraktet säkrades.

Sund var indraget i bottenstriden under stora delar av säsongen och det slutade med att nykomlingen åkte ur. 25 mål framåt var för lite för att säkra ett förnyat kontrakt.

Division IV, Herr

Kommentar: Alnö IF stack ut från mängden med endast två förluster och blott 18 insläppta mål på 22 matcher. Stöde var vassa offensivt med 73 mål, men fyra förluster var för många för att utmana Alnö på allvar. Även IFK Sundsvall var starka framåt med 72 mål där skytteligavinnaren Rasmus Bouvin stack ut med sina 24 fullträffar, åtta före Alnös Anton Andersson Vidén och Luckstas Robert Johansson.

I botten var Essvik chanslöst den här säsongen och även Söråker var en bra bit efter övriga lag.

Nykomlingen Matfors förlorade endast två matcher på hösten och tog hem en imponerande fjärdeplats i tabellen.

Division V, Herr

Kommentar: Ånge IF 2 gick obesegrat genom serien och med 98 mål gjorda på 20 omgångar – det imponerar. Trots det blir Ånge kvar i serien då andralag inte får gå upp, och i stället är det Sidsjö-Böle och Fränsta som avancerar till fyran.

Sidsjö-Böle var det lag som kunde utmana Ånge i toppen och blev klart för uppflyttning tidigt. Erik Senestad (19 mål) och Olle Nordberg (17) levererade framåt.

Fränsta säkrade uppflyttningen i sista omgången och Andreas Modén var en bidragande orsak med sina 27 mål.

I botten hade Selånger 2 en tuff säsong med endast tre vinster, 13 poäng och 86 insläppta mål.

Division VI, Herr

Kommentar: IFK Timrås andralag bestod främst av juniorer som debuterade i seniorsammanhang. De hade en lysande första säsong på seniornivå och gick upp i femman. Timrå inledde säsongen med tio raka matcher utan förlust och grundlade avancemanget redan där.

Indal gjorde comeback med ett lag i seriespel men fick en tuff återkomst. Sju poäng och endast två vinster blev facit under säsongen. De två vinsterna kom under säsongens tre sista omgångar, så man kan inte anklaga Indal för att sluta kämpa utan snarare kan laget bygga vidare på avslutningen nästa säsong.

Division I Norrland, Dam

Kommentar: Trots att Sundsvalls DFF endast förlorade två matcher under hela säsongen var man inte nära att hota seriesegrande Assi som spelade en oavgjord och förlorade en på hela säsongen.

SDFF:s avslutning på säsongen imponerar med fem raka segrar och endast ett insläppt mål på de matcherna, dessutom 17 mål framåt.

Mittfältsmotorn Ellen Löfqvist har varit uttagen i flicklandslaget flera gånger under säsongen och lagkaptenen Ida Brännström har imponerat med 17 mål från sin mittfältsplats.

Selånger började säsongen riktigt bra och var med i toppen. Man vann dessutom derbyt mot SDFF, som sändes i Månadens match, under vårsäsongen. 2–0 blev det den gången efter mål av Angelica Lindholm Forsell (hela 21 mål totalt) och Hazal Altuntas.

Selånger blev till slut fyra i serien efter fyra raka förluster i slutet, men gjorde en riktigt bra säsong.

Division II Södra Norrland, Dam

Kommentar: Selångers andralag blev femma i serien och var starka offensivt med 49 mål. Av dessa stod systrarna Julia och Olivia Wänglund för 10 respektive 9 mål.

Heffnersklubban var nykomling i serien och har varit indraget i bottenstriden under hela säsongen. Laget såg länge ut att åka ur serien, men räddade kontraktet i den 88:e minuten i den allra sista omgången på bortaplan. Då gjorde nämligen Johanna Broman 2–1 borta mot Valbo och såg därmed till att Heffnersklubban spelar i division II även nästa säsong. Av säsongen fem segrar kom fyra under höstsäsongen.

Division II Mellersta Norrland, Dam

Kommentar: Endast sju poäng skiljde sexan Remsle och tvåan Alnö i Division II Mellersta Norrland. Alnö var starka defensivt med endast 19 insläppta mål och framför allt så klättrade man i tabellen under slutet av säsongen. Laget var obesegrat under de fem sista omgångarna, vann de fyra sista och släppte endast in ett mål.

Även IFK Timrå avslutade bra med 7–0, 5–1, 5–1 och 1–1 på de fyra sista matcherna.

Lina Olsson i Timrå stod för 15 mål under säsongen och Alnös främsta målskytt var Maria Vestberg, 8.

Division III, Dam

Kommentar: Stöde var tillbaka i seriespel igen efter ett års uppehåll – och man kom tillbaka med besked. Anette Bergmans lag tog hem serien efter 15 vinster, ett insläppt mål per match i snitt och totalt 74 mål gjorda framåt.

En stark centrallinje med mittbackarna Julia Persson och Sanna Pålsson, innermittfältarna Emilia Johansson och Julia Sperring tillsammans med anfallarna Anna Edin och Clara Högbom var starkt bidragande.

Ånges Linnea Cantzlér har verkligen levererat offensivt och vann skytteligan med 32 mål, hela tolv mål före tvåan.

Mer läsning

Annons