Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige klart för final i U21-EM efter seger mot Danmark

/

Framspelare och målskytt – allt med signaturen John Guidetti.
Anfallaren var inblandad i det mesta när Sverige säkrade spel i U21-EM-finalen.
– Wow, det här är magiskt, sade han efter 4–1-segern mot Danmark.

Annons

Sverige inledde försiktigt på Letnástadion i Prag. Spelarna såg hela tiden till att ligga rätt och lågt för att i första hand säkra defensiven.

En taktik som behövdes.

Danmark startade nämligen semifinalen med en kvick och rörlig offensiv som flera gånger om skapade oro för det svenska försvaret. Efter ett par halvchanser hittade till slut Yussuf Poulsen rätt. Anfallaren plockade ner en hörna från Uffe Bech och tryckte upp bollen i nättaket bakom Patrik Carlgren.

Men det danska måljublet varade bara i någon sekund.

Domaren Sergej Karasev halade snabbt upp med visselpipan, stoppade spelet och visade att anfallaren hade plockat med sig bollen med handen.

Efter det kom Sverige in mer i matchen.

Och kanske framför allt John Guidetti.

– Jag tyckte att jag spelade bra. Första var väldigt bra. De fick inte tag på mig, sade han.

Minst sagt.

Första målet ordnade han på straff, efter att Isaac Kiese Thelin dragits ner av Alexander Scholz.

Tre minuter senare small det igen. Den här gången agerade Guidetti framspelare.

Anfallaren lade en kort sidledspassning till Simon Tibbling och när Jonas Knudsen tappade balansen hade mittfältaren inget större problem med att skicka in ytterligare en boll bakom Busk.

– Jag och Isaac (Kiese Thelin) fungerade bra tillsammans. Han chippade den över (en motståndare), jag drev upp bollen och såg "Tibbe" längst bort. Han gjorde vad han skulle, han lade in den i mål. Han är "king", sade Guidetti.

Ett mål som innebar att finalplatsen var klar?

Inte då.

Danmark kom tillbaka. Pressade som vanligt högt och när det svenska försvaret svajade lite väl mycket passade Uffe Bech på att skicka in en reduceringsboll i den 63:e minuten.

– I andra blev vi lite försiktiga. Vi släppte in dem för mycket i matchen och vi hade det ganska jobbigt där ett tag, sade mittfältaren Oscar Hiljemark.

Men när Danmark pressade på för en kvittering kombinerade sig inhopparna Robin Quaison och Mikael Ishak fram – och Palermo-spelaren Quaison gjorde inget misstag. Avslutet var distinkt, mellan benen på Busk, och gav Sverige 3–1 när det återstod sju minuter kvar att spela. Sedan ökade Hiljemark på till 4–1.

– Jag pinnade på bra där. Såg att vi vann boll och visste att det skulle gå undan, så det var bara inte så mycket mer än att släppa lös allt som fanns kvar i benen. Det var skönt att trycka dit den, sade lagkaptenen Hiljemark.

– Det var en väl genomförd match, tycker jag.

I och med segern är Sverige klart för final i U21-EM – för andra gången i historien. Förra gången – 1992, då slutspelet avgjordes i dubbelmöten – blev det förlust mot Italien. Den här gången är det Portugal som står för motståndet. Ännu en gång, efter att lagen möttes så sent som i den sista gruppspelsmatchen i onsdags.

– Vi spelade 1–1 mot dem och det var kanske inte vår bästa match. Jag ser fram emot matchen med tillförsikt, sade Oscar Hiljemark.

Mer läsning

Annons