Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Sverige föll i åttondelsfinalen i VM

/

Det gick inte den här gången heller.
Sverige lyckades inte rubba Tyskland i åttondelsfinalen i fotbolls-VM, förlorade med 1–4 och får nu lämna Kanada utan att ha vunnit en enda match.

Annons

– Tyskland är bättre än vi är, så känns det. Vi kämpar, vi ändrar spelsystem och flyttar folk, men de är mer bekväma med bollen, säger Pia Sundhage, Sveriges förbundskapten till TV4.

– Vi är inte tillräckligt bra, fortsätter hon.

Sverige reste till Kanada med drömmar om en VM-medalj. Trots skador och en hackande defensiv i vårens landskamper stod förbundskaptenen Pia Sundhage fast med blicken mot målet. Men det materialet Sverige packat med sig tog dem inte ens halvvägs.

– När vi får chansen att skapa ett passningsspel får vi inte till det, säger Sundhage.

Gruppspelet forcerade Sverige med nöd och näppe. Tre oavgjorda matcher mot Nigeria, USA och Australien gjorde att Sverige fick förlita sig på resultaten i övriga grupper för att gå vidare som en av de fyra bästa grupptreorna.

Efter det talade statistiken inför åttondelsfinalen mot Tyskland sitt tydliga språk: Sverige skulle inte ha en chans. Tyskland hade inför mötet åtta raka vinster över Sverige i mästerskapssammanhang, varav sex stycken kommit i utslagsmatcher.

Men Pia Sundhage pratade om att det var dags och att Sverige skulle förvalta den andra chans de fått i och med avancemanget. Det var bara det att Tyskland verkligen hindrade dem från att göra just det.

Tyskorna satte full fart redan direkt från start på det solgassande Lansdowne Stadium i den kanadensiska huvudstaden Ottawa. Alexandra Popp fick ett skottläge redan innan klockan tickat upp till en minut, Simone Laudehr snodde bollen av Jessica Samuelsson ett par minuter senare men friläget avvärjdes av Hedvig Lindahl i mål.

Trots flera tyska chanser dröjde det 25 minuter innan Tyskland tog ledningen via Rosengårdspelaren Anja Mittag. Mittag fick bollen av Ceilia Sasic som i sin tur fått den av en felspelade Emma Berglund som åter tagit klivet in i den svenska startelvan efter två matcher på bänken.

2–0 kom tio minuter senare sedan Amanda Ilestedt fällt Mittag i straffområdet. Celia Sasic sköt sedan in bollen från elva meter.

– De fick två tidiga mål, sedan ångade de på, säger Caroline Seger till TV4.

Det blev tydligt att Sveriges hopp skulle stå till de fasta situationerna, eftersom det svenska anfallsspelet var lika obefintligt som tidigare under mästerskapet. Men det dröjde ända till den 55:e minuten innan Sverige fick sin första hörna. Ilestedt kom högst på Therese Sjögrans slagna boll, men fick inte bollen på mål.

Sundhage bytte ut Samuelsson, som hade en kämpig dag, mot Lina Nilsson i paus, bytte formation till 4–1–3–2 och satte efter ett tag in Kosovare Asllani i ett försök att skapa längre anfall.

När klockan gått över 80 minuter blixtrade Sveriges anfallsspel plötsligt till. Linda Sembrant nickade in ett tröstmål i 82:a och Sofia Jakobsson kom fri med Nadine Angerer någon minut senare, men fick inte bollen över den tyska målvakten.

Dock hade Celia Sasic då redan avgjort genom att nicka in 3–0 i den 78:e minuten, och Tyskland vann med 4–1 efter att inbytta Dzsenifer Marozsan glidtacklingslobbat in det sista målet i 88:e minuten.

För Sverige är fotbolls-VM över. För Tyskland fortsätter det med en kvartsfinal mot vinnaren mellan Sydkorea och Frankrike.

– Väldigt tomt och tråkigt att åka hem. Det är bara att gratulera Tyskland, de var bättre än oss, säger Seger.

Mer läsning

Annons